Site coolinaria.ro

Gatim cu bere - sfaturi si idei de retete


Gatim cu bere - sfaturi si idei de retete Potrivit unei inscriptii hieroglifice egiptene, un om e multumit daca simte gustul berii. In majoritatea situatiilor berea este licoarea care aduna prietenii la terasa. In ultima vreme insa, la fel ca in cazul vinului, a inceput sa fie utilizata mai des si in bucatarie. Fizicienii antici din Egipt si Sumer considerau ca este sanatos sa faci mancare cu bere.

Chiar daca nemtii o mai folosesc uneori in diverse retete, bucatariile irlandeze si belgiene sunt cele renumite prin faptul ca o utilizeaza ca orice alt ingredient.
Berea ofera trei lucruri mancarurilor: gust amar (datorita hameiului), gust dulce (din malt) si aroma fermentului. Berea neagra da si o aroma de prajit.

Iata cum se face berea:
- se fierbe o mixtura de boabe de cereale, apa si fructe de hamei;
- se lasa la racit;
- se filtreaza boabele de cereale si se adauga drojdie;
- se lasa compozitia deoparte pana in momentul in care incepe sa faca bule. Atunci se poate consuma.

Ce poti gati cu bere
1. Antreuri, supe si fripturi: creveti cu nuca de cocos, friptura belgiana de vita, supa peruviana de miel, midii etc.
2. Feluri principale: taco cu peste, friptura de porc, pui la rotisor cu bere etc.
3. Diverse aluaturi: paine Rye, paine cu bere si grau, pizza, clatite, turta dulce scotiana etc.

Sfaturi pentru a gati cu bere
Daca vrei sa testezi ceva nou, pune bere in anumite retete. Pentru reusita mancarurilor, citeste cu atentie cateva informatii:
- fii atent la tipul de bere. Nu folosi una foarte amara, dar nici una prea slaba;
- nu lasa berea sa fiarba prea mult, ca sa nu-si piarda din proprietati. Specialistii afirma ca uleiurile din hamei se distrug prin fierberea indelungata;
- daca nu iti place o bere, atunci nu o folosi nici cand gatesti;
- daca e rasuflata, inseamna ca si-a cam pierdut din proprietati;
- carnea din supa va fi mai frageda daca pui putina bere;
- berea este ideala cand pestele sau carnea de pui se lasa la marinat;
- daca pregatesti ceva la gratar, pune bere in sosul in care se marineaza carnea;
- painea cu bere in loc de apa va fi mai frageda, iar aluatul se va framanta mai usor;
- pentru carnea rosie si neagra si sosurile rosii se foloseste bere bruna; pentru carne alba si supe se utilizeaza berea blonda. Datorita gustului amar, berea merge bine cu legumele dulci, precum morcov, porumb si ceapa caramelizata;
- daca pregatesti ceva inabusit, foloseste o bere usoara si dilueaz-o cu apa.

Autor:  Alina Tibichi