Site coolinaria.ro

Tipuri de bere si asocierea berii cu preparate culinare


Tipuri de bere si asocierea berii cu preparate culinare Cand vrei sa asociezi o reteta cu o bere, prima data trebuie sa te gandesti la ce anume vrei sa mananci. Bea incet o gura de bere pentru a-i observa proprietatile. Este dulce-amarui sau uscata? Hameiul are aroma de citrice sau de flori? Fermentul se simte destul de bine? Apoi gandeste-te ce mancare pui langa bere. Este important sa gasesti un echilibru. Poate ca vrei sa servesti o bere usoara la o mancare mai grea. O bere ca cea scotiana isi pierde din savoare daca e servita cu un dressing de salata cu gust taios, precum vinaigrette.

Iata cateva sugestii de asociere a berii cu produse alimentare:
- bere blonda sau aurie, din grau american, bere de fermentatie inferioara (Lager). Intrucat le lipseste gustul amar, functioneaza de minune drept "stingatoare", putand fi asociate cu mancaruri condimentate puternic. Oricum, ai consumat ceva picant, nu-ti vei da seama de gustul berii.
- bere alba. Daca vrei sa simti aroma fermentului, asociaz-o cu mancaruri delicate, precum o supa, paste sau branza. Mai poti incerca si retete vegetariene, precum legume la gratar.
- berea cu fermentatie la cald se potriveste cu orice mancare fara gust dulce (gustul dulce diminueaza amaraciunea din bere), sandvisuri, pizza, mancare mexicana, friptura la grill, nachos. Este un sortiment vechi. Are gust de fructe si nu e foarte tare, pentru ca nu tot zaharul e transformat in alcool.
- bere indiana, bere Pilsner. Se servesc alaturi de fructe de mare prajite, fierte sau facute la aburi. Pot sa intareasca gustul picant. Berea Pilsner e aurie, are o aroma mai puternica decat cea Lager si se potriveste cu majoritatea mancarurilor.
- berea englezeasca e potrivita pestelui afumat, iar cea americana hamburgerilor si sosurilor.
- berea neagra englezeasca si cea bruna se servesc cu stridii, carne si branza Cheddar.
- berea bruna dulce merge cu ciocolata neagra, desert cu fructe si ciocolata etc.
- berea vieneza si cea neagra tare merg cu paprika, gulas, covrigi, placinta de dovleac.
- berea fructata se serveste cu ciocolata neagra.
- berea bruna e originara din Irlanda si are aroma de cafea. Datorita savorii foarte puternice, majoritatea persoanelor prefera sa o bea fara a o asocia cu vreun fel de mancare.

Cum asociezi berea cu mancarea: sa se completeze sau sa contrasteze?
Unii bucatari incearca sa le potriveasca, altii sa le puna in contrast. Iata ce trebuie sa ai in vedere daca organizezi o masa si vrei sa servesti bere:
1. Compara berea cu vinul.
Unele persoane afirma ca berea Lager este precum vinul alb, iar cea Ale precum vinul rosu, o consecinta a faptului ca hameiul functioneaza precum acidul din vin in asociere cu mancarea. Amandoua taie din gustul sarat si din cel onctuos. Ale tinde sa fie fructuoasa si puternica, iar Lager delicata.
In general, mancarurile usoare merg cu bere slaba, iar cele mai grase cu bere puternica.

Pentru a-ti fi mai usor, incearca sa clasifici berea precum se face in cazul vinului:
- vin slab: Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Barbera, Pinot Grigio. Bere slaba: Lager, Pilsner, Wheat.
- vin potrivit: Merlot, Zinfandel, Syrah. Bere potrivita: Ale, IPA, Bock.
- vin tare: Cabernet Sauvignon, Malbec, Oaky Chardonnay. Bere tare: Stout, Porter, Barleywine.

2. Ai in vedere textura, temperatura si timpul de gatire.
Bulele patrund usor in mancarea prajita si grasa, deci e bine sa alegi bauturi carbogazoase cand mananci ceva mai onctuos. Pizza, spre exemplu, este mai grasa si trebuie ceva care sa reziste la acidul din rosii, dar fara sa incarce mancarea. Berea bruna si Porter sunt prea puternice. Berea alba ar putea fi prea usoara sau fructata. Ale, Lager si Pilsner sunt alegerea potrivita.
Ai grija la ce temperatura servesti berea. Daca e prea calda, tinde sa devina un fel de sirop. Cel mai bine e sa fie servita la 5-10 grade Celsius.
Daca asociezi o mancare cu mai multe feluri de bere, atunci trebuie sa incepi cu o bere usoara, altfel e posibil sa nu mai simti aromele delicate.

Autor:  Alina Tibichi