Site coolinaria.ro

Alimente recomandate impotriva PMS


Alimente recomandate impotriva PMS O problema destul de frecventa in randul femeilor o constituie sindromul pre-menstrual (PMS). Uneori se simte mai putin, alteori e greu de suportat. Ne este mai usor sa luam diverse tratamente, cand, de fapt, solutia se gaseste in piata si e chiar mai ieftina. Legumele, fructele, produsele lactate si carnea de peste, consumate in anumite cantitati, ne pot scapa de balonare, dureri de burta, migrene, stare de iritabilitate etc.

Din dorinta de a scapa de PMS, multe femei elimina din dieta lor cafeina, ciocolata, zaharul procesat, alcoolul, dar si alimente care ar trebui, de fapt, consumate. Nu trebuie sa iei tratament impotriva PMS decat daca medicul iti spune acest lucru. Iata ce poti face pentru a trece mai usor peste perioada mai sensibila din fiecare luna:

1. Nu sari peste mese. Daca nu mananci nu inseamna ca scapi de balonare, durere, migrene etc. Incearca sa te alimentezi ca de obicei, pentru a-ti mentine nivelul zaharului din sange la limite normale.

2. Consuma cat mai multa vitamina B. Unii nutritionisti recomanda vitamina B6, intrucat amelioreaza starile de balonare, oboseala etc. In acest caz sunt bune nucile si o banana cu iaurt, fie piept de pui, oua si cartofi dulci. Nu uita de grau integral si fasole. Spanacul contine magneziu si riboflavin, o vitamina din complexul B care poate sa reduca severitatea si frecventa migrenelor.

3. Daca, de obicei, dieta ta contine multe alimente bogate in grasimi, vei avea de suferit mai mult din cauza PMS. Opteaza pentru un sandivs cu ton sau somon la cina, fie pentru o gustare din seminte de dovleac si nuci. Somondul e o sursa bogata de grasimi omega-3, care influenteaza pozitiv colesterolul bun.

4. Asigura-ti nivelul optim de potasiu. Mananca banane, portocale, bea suc de portocale etc.

5. Nu uita de apa. Ai grija sa te hidratezi suficient. Pregateste-ti o salata din castraveti, gogosari si morcovi. Gogosarul rosu are mai mult de 250% din portia zilnica recomandata de vitamina C. Persoanele care consuma alimente cu putina vitamina C sunt mai predispuse in a dezvolta artrita. Mananca 3 gogosari saptamanal. Amesteca-i cu castravete, branza feta sau naut.

6. Renunta la zaharul rafinat, intrucat acesta provoaca senzatia de oboseala. In locul lui alege surse naturale pentru a-ti satisface nevoia de dulce, cum ar fi fructele proaspete.

7. Consuma cat mai multe produse cu vitamina E. Un bol cu orez si sparanghel si niste nuci pecan este ideal in perioada PMS. Nu uita de uleiul de grau, nuci si seminte, avocado etc. Nucile contin omega-3, imbunatatesc nivelul colesterolului etc., de aceea e bine sa le consumam zilnic.

8. Asigura-ti aportul necesar de magneziu. De unde? Din: seminte, nuci, orez. Migdalele sunt o sursa excelenta de magneziu, alt mineral care previne sindromul pre-menstrual. S-a descoperit ca magneziul imbunatateste starea generala si diminueaza retentia de apa in saptamana premergatoare menstruatiei. Consuma in jur de 22 de migdale in fiecare zi, impreuna cu quinoa, dovleac, seminte de floarea-soarelui, fasole verzi.

Fasolea contin carbohidrati, proteine si fibre care stabilizeaza nivelul de zahar din sange. Se recomanda in special persoanelor care sufera de diabet de tip 2, intrucat corpul lor nu poate sa produca suficienta insulina, aceasta asigurand transportul glucozei din sange spre celule. Combina fasolea cu naut, paprika, chimion etc.

Semintele de in sunt bogate in omega-3 si pot reduce frecventa, durata si gradul durerilor de cap, probabil prin reducerea inflamatiilor. Amesteca o lingura de seminte de in cu iaurt, faina de oaz, cereale.

Cat despre ananas, acesta e o sursa buna de mangan, previne balonarea cauzata de menstruatie si satisface nevoia de dulce, care apare cu putin timp inainte de menstruatie. Se recomanda consumul a aproximativ 100 g de ananas zilnic in cele 10 zile premergatoare menstruatiei.

9. Mananca produse lactate. Dieta unei femei aflate la PMS trebuie neaparat sa includa si vitamina D, iar aceasta se gaseste, spre exemplu, in lapte, branza etc.
Iaurtul e o sursa de calciu si proteine, necesare pentru sanatatea sistemului osos. Alege iaurtul grecesc in detrimentul altor sortimente pentru a beneficia de doza dubla de proteine.

Autor:  Alina Tibichi