Site coolinaria.ro

Importanta vitaminei D in alimentatia femeilor


Importanta vitaminei D in alimentatia femeilor Vitamina D este o vitamina cu grasimi solubile, care se gaseste in corpul uman atunci cand acesta este expus la razele solare, dar si in lapte, spre exemplu. Joaca un rol extrem de important intrucat ne ajuta sa absorbim calciul din alimentele pe care le consumam.

Pare cliseistic, insa vitamina D are o mare importanta pentru persoanele de sex feminin. Potrivit unui raport din 2009, nivelul scazut de vitamina D din corpul femeii se afla in legatura directa cu cancerul mamar, ovarian, de colon, presiunea arteriala mare si atacul de cord.

Aceasta vitamina nu este activa biologic. Ea trebuie sa fie supusa la doua procese: convertirea de catre ficat a calcidiolului si transformarea acestuia in calcitriol. Vitamina D apare in momentul in care razele ultraviolete intra in contact cu pielea.

Pentru a asigura un nivel optim de vitamina D, specialistii ne recomanda sa ne expunem la soare in jur de 20 de minute de doua ori pe saptamana. Persoanele cu pielea mai inchisa la culoare trebuie sa foloseasca o crema cu factor de protectie solara destul de mare si sa intre in contact cu razele solare prin intermediul unei ferestre de sticla

Legatura dintre cancer si vitamina D la femei
Se pare ca vitamina D are un rol foarte important cand e vorba de cancer mamar. Potrivit unui studiu, femeile care au beneficiat de multa vitamina D au fost mult mai putin predispuse la a dezvolta aceasta afectiunea, insa un raport suedez din 2009 nu a identificat vreo legatura intre riscul de a dezvolta cancer mamar, expunerea la soare, si consumul de vitamina D.

Se spune ca persoanele aflate la pre-menopauza trebuie sa ia cel putin 500 IU (International Unit) de vitamina D zilnic. Cele la menopauza sau mai in varsta trebuie sa urce nivelul dozei la 800 IU. Nici conexiunea dintre cancerul ovarian si vitamina D nu a fost pe deplin studiata, dar s-a afirmat ca ar exista.

Cativa cercetatori dintr-un laborator asociat Universitatii Harvard au aratat ca presiunea sangelui si vitamina D nu au un impact direct asupra riscului de a dezvolta cancer, insa un anumit receptor are o legatura directa cu acest tip de cancer.

Vitamina D si bolile cardiovasculare
Un studiu efectuat in Finlanda, pe parcursul a 25-30 de ani, asupra a peste 6.000 de persoane, a aratat un risc ridicat de aparitie a unei boli cardiovasculare fatale la cei cu o presiune arteriala mai mica de 25 (OH)D. Interesant e faptul ca aceasta legatura a fost pusa pe seama atacurilor cerebrale, nu de cord. Tratamentele propuse in asemenea situatii au inclus vitamina D.

Vitamina D, depresia si obezitatea
Depresia usoara poate fi tratata cu suplimente de vitamina D, ulei si peste. In plus, s-a observat o schimbare in bine dupa un an de tratament cu vitamina D la persoanele cu probleme de greutate si obeze.

Vitamina D si imunitatea
Cat despre legatura intre vitamina D si sistemul imunitar s-a spus initial ca exista. In urma un studiu aplicat pe un grup de femei, insa, s-a ajuns la concluzia ca nu exista nici o asociere intre continutul de vitamina D si riscul de a dezvolta boli autoimune.
Nivelul optim de vitamina D din corp se observa la sfarsitul verii, printr-un test specific.

Vitamina D si sistemul osos
Sa nu uitam si de faptul ca vitamina D are un aport considerabil atunci cand vorbim de sanatatea sistemului osos. Oamenii de stiinta afirma din ce in ce mai des ca acest tip de vitamina este important pentru prevenirea aparitiei osteoporozei.

Vitamina D trebuie consumata in special de femeile care:
- nu mananca lactate;
- nu se expun suficient la razele solare;
- au varsta peste 50 de ani - cu cat inaintam in varsta, cu atat corpul uman dezvolta mai putin vitamina D;
- alapteaza;
- sunt insarcinate.

Autor:  Alina Tibichi