Site coolinaria.ro

Cancerul si dieta adecvata


Cancerul si dieta adecvata Cancerul este o boala care se instaleaza atunci cand cresterea celulelor din corpul uman nu se mai supune proceselor obisnuite ci apar dereglari la nivelul DNA cauzate de factori chimici precum fumul de tigara, radiatii de natura diversa sau, mai rar, anumiti virusi. Alimentele pe care le consumam in mod obisnuit pot de asemenea afecta mecanismele DNA, dar inca nu se cunoaste cu exactitate in ce fel se intampla acest lucru.

De multa vreme se incearca stabilirea unor corelatii clare intre alimentatie si cancer, dar situatia este destul de complexa si necesita multe investigatii din cauza varietatii mari de produse alimentare pe care le consuma aproape orice persoana normala. Totusi, pe baza studiilor finalizate date publicitatii pana in prezent se pot recomanda niste masuri preventive la nivel alimentar care sa reduca riscurile aparitiei cancerului mai ales la subiectii predispusi la dezvoltarea unei astfel de boli grave.

Foarte importanta din acest punct de vedere va fi supravegherea constanta a greutatii corporale intrucat grasimea depusa in exces pe anumite portiuni ale trupului este un factor de risc care ameninta pancreasul, esofagul, rinichii si colonul sau zona sanilor, la femei. Mancarea bogata in fibre alimentare, consumul frecvent de fructe si legume si eliminarea produselor bogate in grasimi animale sau vegetale pot ajuta mult. Bauturile dulci sau alimentele cu continut mare de zahar trebuie si acestea evitate.

Activitatea fizica zilnica este de o mare importanta si trebuie combinata cu o dieta potrivita reducandu-se astfel riscurile aparitiei cancerului de colon sau al celui de san. Nu se recomanda insa exercitii fizice istovitoare ci doar mentinerea unei vieti active moderate in care plimbarile, lucrul in aer liber, inotul sau dansul sa isi gaseasca usor locul macar pentru cateva minute bune in fiecare zi. Alcoolul va avea si acesta o functie benefica, dar consumul trebuie limitat la doua pahare zilnice pentru barbati si doar unul pentru femei. Excesul de alcool va avea efecte complet de nedorit, iar daca nu va place sa beti atunci nu e nevoie sa incepeti acest lucru doar pentru a compensa cumva riscul aparitiei vreunei afectiuni.

Carnea de porc si carnea procesata trebuie eliminate complet din dieta dumneavoastra putandu-se recurge la mese pe baza de carne de pui sau de vita, da si aici cu moderatie. In schimb consumul de fructe proaspete si zarzavaturi sau legume din abundenta se va dovedi foarte benefic, dar cu aceeasi atentie la pastrarea unei greutati corporale optime. Sarea si mancarurile cu continut mare de sare cresc riscul aparitiei cancerului de stomac, iar consumul de zahar si grasimi in exces poate provoca aparitia diabetului, lucru deosebit de grav in cazul in care sunteti suspecti de aparitia unei forme oarecare de cancer.

Alimentatia ca regula trebuie sa fie echilibrata si cat mai variata, iar daca nu veti reusi sa va asigurati necesarul de vitamine si minerale puteti recurge si la suplimente nutritive, dar numai la recomandarea medicului si intotdeauna fara a exagera in aceasta privinta. Atentie marita trebuie acordata si dietelor miraculoase de tot felul care au inceput sa castige teren in ultima vreme in randul celor dezamagiti de calitatea serviciilor medicale si care pot deseori sa va dezechilibreze complet organismul marind riscurile aparitiei cancerului sau a altor afectiuni.

Autor:  Lucia Mihailescu