Site coolinaria.ro

15 alimente care ajuta la combaterea migrenelor


15 alimente care ajuta la combaterea migrenelor Prin migrena se intelege acea durere de cap intensa care poate dura chiar si 72 de ore. Este cauzata de o multime de lucruri si poate fi pasagera sau persistenta, fara insemnatate sau, dimpotriva, in stransa legatura cu un posibil atac cerebral.

In principal, ea apare din cauza dilatarii vaselor de sange, a deshidratarii, a nivelului scazut de carbohidrati din corp. Primul gand cand simtim o durere de cap e sa luam un medicament, dar solutia nu se gaseste numai in farmacii, ci si in bucatarie. Iata ce alimente trebuie sa consumam pentru a evita sau alina migrenele:

1. Apa. Dintre toate produsele, este cea ieftina si cea mai la indemana. Ea ajuta la eliminarea toxinelor din corp, ne hidrateaza, mentine temperatura la limita normala etc.

2. Cafea. Pare greu de crezut ca o ceasca de cafea poate sa aline o migrena, dar e cat se poate de adevarat. Daca alcoolul dilateaza atat de mult vasele de sange si acutizeaza durerea de cap, cafeaua are efect invers. Fiind un vasoconstrictor, alina durerea prin micsorarea vaselor sanguine. Mai mult, cafeina stimuleaza terminatiile nervilor care declanseaza durerea.Totusi, si cafeaua trebuie consumata cu moderatie. Bauta in exces, duce la deshidratare si poate provoca o durere puternica de cap.

3. Cartofi copti. Unele migrene au legatura si cu alcoolul, intrucat acesta duce la deshidratare si la pierderea potasiului din corp. In mod surprinzator, un singur cartof copt contine 721 mg potasiu, spre deosebire de o banana, care are 467 mg.

4. Pepene rosu. Deshidratarea este o cauza principala a durerilor de cap. O felie de pepene rosu nu numai ca iti satisface nevoia de dulce, dar te hidrateaza si, in plus, contine minerale esentiale pentru prevenirea migrenelor. La fel de bune sunt si rosiile, salata verde, pepenele galben, castravetele etc. Pentru acele zile cand te deranjeaza migrenele, pregateste-ti un smoothie din: pepene rosu, iaurt, miere de albine, gheata maruntita si ghimbir.

5. Migdale. Intrucat durerea de cap are legatura directa cu vasele de sange, pentru combaterea ei e necesar ceva relaxant, cum ar fi magneziul. Minerale mai contin: bananele, avocado, semintele, fructele uscate, quinoa etc.

6. Paine din grau integral. Nu numai alcoolul in exces constituie o cauza a durerilor de cap, ci si lipsa carbohidratilor din corp. Cel mai adesea, femeile se afla intr-o asemenea situatie, intrucat urmeaza diete de slabit sarace in carbohidrati. Pentru a nu-ti pune in pericol sanatatea, mananca paine prajita din grau integral. Nu numai ca vei avea grija sa respecti dieta, dar te vei si hrani corect si vei avea o stare generala buna, intrucat carbohidratii ajuta la eliberarea serotoninei, hormonal starii de bine.

7. Salsa spicy. Poate parea ciudat ca o mancare picanta sa aline durerea de cap, dar merita incercat. Daca migrena e cauzata de o congestie sinusala, atunci condimentele din mancarea elibereaza caile respiratorii, diminuand afluxul anormal de sange.

8. Iaurt. Nu numai magneziul lipseste din corp atunci cand apare migrena, ci si calciul. Intrucat alta sursa mai buna de calciu nu exista in afara produselor lactate, este indicat sa mancam iaurt. Mai mult, un pahar cu lapte cald relaxeaza sistemul nervos.

9. Seminte de susan. In timpul menstruatiei, unele femei se plang de o durere de cap ingrozitoare. De aceasta data nu mai e vorba de deshidratare sau de dilatarea vaselor de sange, ci de estrogen. Reglarea nivelului acestuia se poate face consumand produse cu vitamina E, cum sunt semintele de susan.

10. Spanac. Despre acesta se stie ca ajuta la scaderea presiunii arteriale, adica la revenirea la forma normala a vaselor sanguine, asadar alina migrenele. Pentru un plus de mineral, poti combina spanacul cu pepene rosu, fructe uscate si migdale sau alune.

11. Ginkgo biloba. Aceasta planta medicinala este indicata impotriva migrenelor intrucat contine glucozida, imbunatatin microcirculatia cerebrala. Studiile clinice recomanda utilizarea ei in cazul pacientilor care sufera de dureri cronice, dementa.

12. Lamaie. Un pahar cu limonada sau cu zeama de lime si cu multa sare vindeca aproape instant durerea de cap.

13. Mar. Un mar la micul dejun e cat se poate de sanatos, intrucat acest fruct contine bioflavonoizi care ajuta la reglarea presiunii arteriale, deci implicit micsoreaza vasele de sange, cauza principala a durerii de cap.

14. Piperul negru. Indiferent ca e sub forma de pudra sau amestecat cu legume, el alina migrena datorita capsaicinei. Aceasta actioneaza la nivelul receptorilor nervosi. Atentie, insa, in cazul in care ai probleme digestive. Mucoasa din stomac poate fi iritata foarte usor.

15. Infuziile. Cateva bucatele de ghimbir si niste frunze de busuioc, la care adaugi o lingura de miere de albine, imbunatatesc starea generala, intrucat contin seleniu, vitamine si magneziu.

Autor:  Alina Tibichi