Site coolinaria.ro

Grasimile alimentare si colesterolul


Grasimile alimentare si colesterolul Nivelul crescut de trigliceride este intotdeauna un semnal ca sanatatea dumneavoastra se afla in pericol, dar pentru a rezolva aceasta situatie nu va fi de ajuns sa reduceti grasimile din alimentatia zilnica. Ceea ce e important intr-o asemenea situatie este sa reduceti consumul de carbohidrati, in special aceia care influenteaza nivelul glicemiei prezenti in zahar, cartofi albi, painea alba, sau pastele fainoase. Aceste masuri combinate cu inlocuirea uleiului de floarea-soarelui cu cel de masline va vor ajuta sa tineti sub control nivelul trigliceridelor.

Trigliceridele sunt doar unul dintre indicatorii care indica riscul unei boli cardio-vasculare, dar pe langa acesta mai apar si altii care de asemenea fac trimitere directa la alimentatia noastra si care pot fi tinuti sub control tot printr-o dieta sanatoasa. Astfel se recomanda si alegerea grasimilor "sanatoase", nesaturate, precum si limitarea grasimilor saturate din alimentele consumate peste zi. Toate produsele care contin grasimi procesate, care au fost mai intai topite prin incalzire si apoi solidificate in produsul final sunt nocive si trebuie evitate.

Se vorbeste mai nou si despre importanta unor acizi grasi numiti omega-3 in mentinerea echilibrului nostru de sanatate. Acestia sunt acizi grasi nesaturati care se obtin din alimente si controleaza procesele din sange si pe cele cerebrale. Sunt asociati cu bolile de inima si atacurile cerebrale, ei putand ajuta la reducerea riscului de imbolnavire. O parte a acizilor omega-3 se gaseste in uleiuri vegetale precum cele de soia, de rapita si de in sau in legume si zarzavaturi precum varza obisnuita si varza de Brussels, spanac si salata verde si nuci de consum. O alta categorie de acizi omega-3 va putea fi obtinuta prin consumarea de peste, in special peste cu continut ridicat de grasime. Se recomanda macat cate o lingurita de uleiuri vegetale sau o portie de legume care contin acizi omega-3 in fiecare zi pentru a se tine sub control nivelul de colesterol din sange.

Nivelul de colesterol poate fi de asemenea tinut sub control si printr-o viata cat mai activa, prin atentia la greutatea corporala, consumul zilnic de fructe proaspete, precum si controale periodice la medic. Exista si medicamentatie specifica, dar e de sperat ca sa nu ajungem pana acolo si sa luam din timp masurile alimentare utile care sa ne permita tinerea sub control a nivelului de colesterol in limitele sale normale.

Autor:  Lucia Mihailescu