Site coolinaria.ro

Bucataria turceasca


Bucataria turceasca Asezarea Turciei la hotarul dintre doua continente a avut un impact mare asupra civilizatiei in sine, implicit asupra stilului de a gati. Bucataria turceasca este un amalgam de influente din Balcani, Orientul Apropiat si din Asia Centrala, fiind, de fapt, o precursoare a celei otomane.

De altfel, diferente destul de insemnate exista si de la o regiune la alta. In zona Marii Egee, spre exemplu, se remarca preferinta pentru orez, fructe de mare si condimente; langa Marea Neagra se folosesc des pestele si faina de malai; in schimb, in sud-est predomina kebabul, iar in vest uleiul de masline, datorita plantatiilor mari de maslini. In regiunea marilor Marmara si Mediteraneana se gateste mai mult cu peste, legume si diverse plante aromate.

Se spune ca, in secolul al XVII-lea, bucatarii din palatul sultanului au creat sute de retete, rafinand astfel stilul culinar. Important de stiut este faptul ca nu se consuma carne de porc in Turcia deoarece este o tara predominant musulmana.

Mic dejun turcesc
Micul dejun turcesc traditional consta in: branza, oua, unt, masline, rosii, castraveti, miere de albine, gem si kaymak (smantana inchegata, facuta din lapte de bivol indian).

La masa de dimineata, turcii mananca si pastırma (carne de vita uscata), börek (produs de patiserie umplut cu branza, legume, carne condimentata), simit (covrigi) si poğaça (paine coapta pe cenusa, iar apoi in cuptor, asemanatoare cu focaccia), menemen (oua, ardei grasi verzi, rosii, ceapa, ulei de masline).

De la micul dejun nu lipseste celebrul ceai turcesc (ceai negru, consumat cu sau fara lapte).

La pranz, iarna se serveste, in general, supa, mancarica de legume sau legume fierte cu carne, apoi orez sau pilaf (de orez sau din grau pisat), alaturi de o salata sau cacik (iaurt slab amestecat cu castraveti condimentati). In general, toate mancarurile se consuma cu paine, chiar si orezul.

Vara se consuma in special legume la gratar, cartofi cu iaurt, sos de tomate, placinta pastorului etc.

Cele mai des folosite ingrediente sunt carnea de miel, vinetele, rosiile, ceapa, usturoiul, ardeiul gras si fasolea. Din categoria condimentelor trebuie amintite: patrunjelul, chimionul, piperul negru, menta, oregano si paprika.

Unul dintre cele mai populare feluri de mancare este supa de tarhana (pregatita din iaurt si faina).
Iata alte retete turcesti:
- lahana (supa de varza);
- bademli tavuk (supa de pui cu migdale);
- dugun (supa servita la nunti. Este pregatita din carne de miel, ceapa, morcov, unt, oua, zeama de lamaie etc.);
- simit (covrigi);
- paine Tandir, pregatita la test (paine coapta pe vatra si acoperita cu un fel de capac din piatra);
- mucver (mancarica din rosii, oua, ceapa, marar si branza sau faina. Se coace in cuptor);
- baclava;
- Çılbır (mancare traditionala din iaurt, ulei si oua ochiuri).

Autor:  Alina Tibichi