Site coolinaria.ro

Alcoolul, beneficii si riscuri


Alcoolul, beneficii si riscuri Consumul de alcool este o problema des dezbatuta de-a lungul istoriei umanitatii, existand opinii complet defavorabile, care cer interzicerea definitiva a consumului de alcool, dar si studii stiintifice relativ recente care indica faptul ca alcoolul consumat in cantitati mici are un rol benefic in ce priveste mentinerea unei bune stari de sanatate.

Raspunsul nu poate fi dat cu usurinta intrucat exista destul de multe persoane care prezinta intoleranta la alcool si, din aceasta cauza, se recomanda intotdeauna precautie de fiecare data cand nu se cunosc exact reactiile individuale atunci cand se consuma cantitati variate de alcool. Pentru unii poate avea un rol pozitiv, ajutand la reglarea functiilor sistemului circulator si digestiv, dar pentru altii este complet neindicat din motivele amintite mai sus.

Orice abuz in ce priveste consumul de cantitati mari de alcool este insa de evitat, problemele care pot fi generate astfel fiind dintre cele mai diverse, de la cele de sanatate si pana la probleme de natura familiala sau dezechilibre de natura psihica. Mai ales in cazul femeilor gravide si in cel al copiilor si adolescentilor aflati in crestere alcoolul nu se recomanda sub nici o forma putand avea efecte de nedorit pentru aceste categorii de persoane.

Pentru persoanele adulte totusi, care au o toleranta buna la alcool, s-a descoperit ca consumul de cantitati mici poate afecta organismul intr-un mod benefic ajutandu-l sa indeplineasca mai usor, gratie moleculelor de etanol din structura sa, procesele metabolice de functionare si intretinere. Surprinzator, consumul moderat de alcool poate reduce riscurile aparitiei bolilor cardio-vasculare sau ale sistemului digestiv, alcoolul fiind considerat un bun tonic si antidepresiv fiind recomandat un paharel inaintea meselor zilnice sau la sfarsitul programului de munca.

In cazul femeilor insa tot studiile stiintifice arata ca depasirea barierei zilnice de doua paharele poate mari riscul aparitiei cancerului de san si poate predispune mai usor decat in cazul barbatilor la instalarea alcoolismului cronic. Intrucat destul de multe femei prefera sa bea alcool foarte rar sau chiar deloc acestora li se recomanda sa nu isi schimbe acest obicei chiar daca studii stiintifice publicate in diverse locuri ar parea favorabile consumului moderat de alcool.

Barbatii pot consuma alcool, dar nu mai mult de 2-3 paharele pe zi, in cazul lor gasindu-se dovezi destul de puternice care sa arate o legatura stransa intre consumul moderat de alcool si reducerea riscurilor contractarii bolilor de inima sau al dezvoltarii unor complicatii la nivel psihic complet de nedorit. Ceea ce nu trebuie uitat este faptul ca trebuie intotdeauna combinat consumul de alcool cu asimilarea zilnica de vitamine din gama B, care contin acidul folic necesar bunei functionari a organismului, prezente in legume si zarzavaturi, fructe si alte alimente. Altfel pot aparea stari de anemie sau dezechilibre de sanatate din cauza consumului de alcool facut fara o alimentatie adecvata.

Autor:   Lucia Mihailescu