Site coolinaria.ro

Bucataria americana pe scurt


Bucataria americana pe scurt Bucataria Statelor Unite ale Americii inseamna un mix intre cultura bastinasilor si influentele imigrantilor din Europa, Asia si Africa. Acesta e motivul pentru care stilul de a gati al americanilor nu poate fi definit. Daca in unele zone se folosesc cu precadere mai multe tipuri de condimente, in alte zone se pune accent pe produsele locale.

Ca peste tot, si bucataria americana cuprinde mai multe stiluri. Iata care sunt acestea, in mare:

Stilul american clasic
- se bazeaza pe carnea de pui, porc si vita;
- carnea de curcan se pregateste mai mult la sarbatori (Ziua Recunostintei, Craciun);
- retete specifice: mancarica de carne (carne tocata, firimituri de paine, gatite intr-o tava de copt); friptura la oala (carne de vita, ceapa, alte legume); casserole (conserva de ton, amidon, legume, arome etc.); cartofi prajiti; piure de cartofi; salata de macaroane; diverse salate cu boabe de porumb; placinta de mere; dovleac etc.;
- renumite pentru salatele: Caesar (salata romana cu sos vinegrette), Coleslaw (morcov si varza), Waldorf (mere, nuci si frunze de telina);
- bauturi caracteristice: carbogazoase, suc de mere si portocale, bere, whiskey, rom.

Un mic dejun clasic consta in: oua (jumari, ochiuri, fierte), bacon, sunca sau carnaciori, preparate din carne tocata de vita, clatite, vafe. Dimineata se mai servesc: briose, cereale, suc de portocale, cafea si ceai.

Pranzul cuprinde: hamburger, sandvis (cu sunca, rosii, salata verde, oua, salam etc.), macaroane si branza. La antreurile de la petreceri se servesc, de obicei, creveti si oua umplute.

Stilul din New England
- mancaruri cu influente britanice (au fost introduse in retete condimentele, ciocolata si melasa);
- se remarca prin arome simple;
- se consuma mult peste (homarul este un ingredient important);
- este renumit pentru: friptura Brunswick, fasolele coapte Boston, carnea fripta la oala Yankee, homar fiert, peste cu faina.

Stilul hawaiian
- se bazeaza mult pe fructe tropicale, si anume: papaya, mango, liche, fructul pasiunii (foarte des utilizat);
- e destul de diversificat.

Stilul sudist – "mancarea sufletului"
- a fost foarte apreciat de Elvis Presley;
- are multe influente africane: cartofi dulci, okra, pepene dulce, mazare neagra;
- e mai elaborat, cu retete complexe;
- are retete specifice: friptura de pui servita cu sos alb, diverse vanaturi, mazare verde, paine de porumb, placinte cu nuci pecan, budinca de banana si cartofi dulci, bautura din piersici;
- barbeque-ul se pregateste cel mai adesea cu carne de porc;
- se foloseste foarte mult porumb, Sudul fiind identificat cu cerealele;
- sosurile nu se fac cu rosii, precum se procedeaza in Vest;
- expresia "mancarea sufletului" inseamna, de fapt, versiunea afro-americana a stilului sudist culinar. Se spune ca singurul lucru care le deosebeste este dragostea bucatarului fata de arta de a gati.

Stilul New Orleans Cajun
- are influente spaniole, franceze, africane si indiene;
- utilizeaza multe condimente (ardei iute, chilli etc.);
- reteta specifica este peste innegrit (pregatit in stilul Cajun).

Stilul sud-vestic (Tex-Mex)
- sud-vestul se identifica cu porumbul albastru (creat de bastinasi);
- se caracterizeaza prin influente bastinase, spaniole si anglo-americane;
- ingredientele de baza sunt: porumbul, fasolea, condimentele, chilli;
- foloseste multe ingrediente locale (spre exemplu, faina de fasole);
- se evidentiaza prin combinatii ciudate de ingrediente;
- retete specifice: salsa, nachos, burritos, tacos.

Stilul californian
- ca si cel sud-vestic, se remarca prin diverse experimente culinare (exemplu: salata verde cu avocado si citrice, servita cu sos picant de arahide);
- include multe fructe si legume proaspete, peste si fructe de mare.

"Imprumuturi" culinare:
- din bucataria germana: bratwurst (carnacior din carne de vita sau oaie);
- din bucataria africana: mazarea neagra, okra, cartofii dulci etc;
- din bucataria scandinava: chiftele din carne; salata de hering; paine de orz; placinte daneze.

Autor:  Alina Tibichi