Despre bucataria bavareza se spune ca este tipic rurala, intrucat in foarte multe retete carnea si faina au un rol important. Stilul de a gati al localnicilor a suferit multe influente cehe si austriece, lucru datorat vecinatatii cu statele respective.
Iata cateva informatii generale despre bucataria bavareza:
- mancarea facuta din Knödel (galuste) si noodles (taitei) era pregatita, de obicei, in timpul festivalurilor. Knödel se prepara din cartofi piure sau rasi ori paine uscata, cu galbenus si lapte;
- in multe retete de supe, datand din secolul al XIX-lea, se vorbeste despre galuste. Majoritatea retetelor se bazau pe carne de vitel;
- in trecut, somonul era atat de comun in rauri, incat servitorii erau nemultumiti ca li se dadea prea mult peste la masa;
- legumele sunt incluse in tocanite, supe si garnituri;
- nu se foloseste ceapa prajita;
- mustarul este foarte iute si mai mereu e insotit de bere;
- ca bautura se prefera berea din grau.
Ce se mananca in Bavaria
1. Mancaruri cu carne
-
Weisswurst. E un carnacior pregatit din carne tocata de vitel si slanina. De obicei, se prepara dimineata si se consuma la gustarea dintre micul dejun si pranz;
-
Schweinsbraten (sau
Krustenbraten) - carne de porc servita cu sos de friptura;
-
Leberkäse. In traducere ar insemna ficat si branza, dar, de fapt, este numai carne. Seamana cu placinta cu carne din sudul tarii. Leberkäse si Weisswurst se servesc cu mustar nemtesc;
-
Steckerlfisch (peste afumat, de obicei macrou sau stiuca);
-
Kalter Braten (friptura de porc, taiata fina, cu paine si hrean);
-
Wurstsalat (carnacior rece, marinat, tait felii si servit cu rondele de ceapa);
-
Schweizer Wurstsalat (carnacior marinat cu branza);
-
Krautsalat mit Speck (varza alba murata si slanina);
-
Leberknödelsuppe (supa tipic bavareza cu galuste din ficat de porc).
2. Mancaruri bavareze fara carne
-
Kässpatzen (faina, oua, sare, apa si branza bavareza);
-
Kratzat (faina, oua, lapte si sare);
-
Kaspatzen Spätzle (oua, faina, apa, sare, varza murata, slanina);
-
Apfelkrapfen (faina, oua si mere).
3. Deserturi bavareze
-
Apfelauflauf (placinta cu mere);
-
Dampfnudeln mit Vanillesauce (paine dulce cu sos de vanilie);
-
Kletzenbrot (biscuiti cu pere uscate);
-
Münchner Apfelstrudel (strudel cu mere);
-
crema bavareza (oua, vanilie, gelatina, frisca);
- celebrii
covrigi nemtesti (pretzel).
Cateva informatii despre bauturi:
-
berea din grau se bazeaza pe o reteta belgiana, care presupune aromatizarea bauturii. Principalele sortimente sunt: Weissbier, Witbier, Lambic, Berliner, Weisse si Gose;
-
berea Lager are gust uscat, slab si racoros;
- prima mentiune a berii
Radler dateaza din 1912. Radler, de fapt, este bere amestecata cu limonada;
-
Spezi este un mix de cola si limonada. In Germania de Sud, limonada este inlocuita cu sucul de portocale;
- despre vinul preparat in Fraconia sunt numai cuvinte de lauda. Iata
cele mai renumite vinuri: Riesling, Bacchus, Domina, Silvaner, Regent, Scheurebe. Aproape ca fiecare oras bavarez are propriul festival al vinului;
- cafeaua se serveste, in mod normal, la micul dejun si la gustarea de dupa pranz, cu o prajitura alaturi.
Autor: Alina Tibichi