Site coolinaria.ro

Deserturi nemtesti


Deserturi nemtesti Bucataria germana este diversa si la capitolul mancaruri, si la cel al deserturilor. In cazul ciocolatei, spre exemplu, reprezinta un concurent serios pentru Elvetia. Cele mai populare deserturi se bazeaza pe fructe (proaspete, coapte sau gatite), oua, creme, ciocolata si aluat de foi. Cele mai des folosite fructe sunt: merele, ciresele, prunele si capsunile.

Iata cateva dintre cele mai renumite:
1. Black Forest cake (prajitura "Padurea Neagra")
- ingrediente: straturi de ciocolata, frisca si cirese (intre straturile de ciocolata, dar si pentru decor);
- numele provine chiar de la zona Padurea Neagra, dar mai mult de la un lichior pregatit pe plan local, numit Schwarzwälder Kirsch(wasser), facut din cirese;
- reteta traditionala cuprinde si Kirschwasser, un lichior de fructe. In varianta austriaca a retetei se mentioneaza romul;
- in Statele Unite ale Americii, prajitura se pregateste fara alcool;
- In Suedia exista o prajitura Padurea Neagra, Schwarzwaldtårta, insa doar numele aminteste de specialitatea bavareza. Cea suedeza consta in straturi de bezele, cu frisca intre ele si decorata cu ciocolata.

2. Gogosi nemtesti (Berliner, Pfannkuchen etc.)
- se pregatesc din aluat dulce;
- se servesc cu zahar pudra, diverse glazuri, gem, dulceata, ciocolata;
- exista mai multe sortimente de gogosi: cu drojdie (Hefeteig); grasime (pentru fragezirea aluatului; Mürbeteig); fara bicarbonat de sodiu (Biskuitteig); strudel etc.

3. Clatite (Eierkuchen, Pfannkuchen)
- asemanatoare cu clatitele frantuzesti;
- pot fi mancate cu gem, sirop, zahar, dar se pot servi si cu branza, carne sau bacon, intrucat sunt mai putin considerate ca facand parte din categoria deserturi.

4. Rote Grütze
- jeleu de fructe, pregatit din coacaze albe si rosii, zmeura, capsuni, cirese si amidon de porumb;
- reteta traditionala spune ca trebuie servit cu smantana, dar se poate si cu lapte, sos de vanilie si frisca;
- variante: jeleu de rubarba, jeleu de agrise.

5. Inghetata italiana
- este foarte populara;
- varianta Spaghettieis se pregateste din: sos de tomate, spaghete si branza;
- a inceput sa fie consumata mult din anul 1920, cand primii imigranti italieni au deschis mici localuri.

6. Prajiturele
- se coc cu precadere pentru sarbatorile de iarna;
- se pregatesc din aluat decupat (Mürbeteig); in cofraj special (Springerle, Spekulatius), luand diverse forme; se modeleaza cu mana (Vanillekipferl, cunoscute la noi drept cornulete; Bethmännchen) etc.

7. Deserturi facute cu branza din lapte pasteurizat
- rezista destul de mult timp, datorita branzei;
- arome de: chimion, rosii, busuioc, fructe.

8. Ciocolata
- ciocolata nemteasca poate fi considerata una dintre cele mai fine din lume, concurand chiar cu cea elvetiana;
- sunt 4 mari tipuri: ciocolata neagra (Bitterschokolade); ciocolata cu lapte (Milchschokolade), ciocolata alba (Weiße Schokolade) si ciocolata topita (Kuvertüre);
- marci cunoscute: Milka, Ritter Sport, Alpia, Sarotti, Kinder, Mozartkugel, Asbach etc.

9. Bomboane cu martipan
Adesea, la desert, in Germania se serveste chiar si vin (spre exemplu Eiswein, Trockenbeerauslese), pregatit din diverse fructe. La fel de bine se poate pune pe masa si lichior de fructe.

Autor:  Alina Tibichi