Site coolinaria.ro

Cum se serveste masa in Japonia


Cum se serveste masa in Japonia De la o tara la alta sunt tot felul de diferente, mai mari sau mai mici. Capitolul servirii mesei este delicat, indiferent despre ce cultura am vorbi. Daca e sa facem o comparatie intre Tara Soarelui Rasare si Romania vom observa imediat deosebirile. Iata cateva informatii despre cum se serveste masa in Japonia.

Asezarea la masa
Inainte de secolul al XIX-lea, cina se servea pe mese micute, individuale, sau chiar direct pe podea. Incepand cu secolul al XX-lea au fost introduse mesele mai mari, numite chabudai.

Pe masa traditionala, bolul cu orez se pune in stanga, iar cel cu supa miso in dreapta. Inainte ca invitatii, spre exemplu, sa calce pe tatami (podea), se descalta intotdeauna. Atunci cand se ia masa intr-o camera traditionala, se obisnuieste ca persoanele sa stea direct pe podea. Barbatii incruciseaza picioarele, iar femeile stau cu picioarele alaturate, asezate intr-o singura directie.

Ca sa stai in pozitia seiza trebuie sa ingenunchezi astfel incat ambele picioare sa fie sub tine, pana la coapsa, iar fesele sa se sprijine pe calcaie. La restaurant, in schimb, se sta in picioare.

De obicei, persoana cea mai in varsta e asezata in mijlocul mesei, cel mai departe de intrare. Gazda sta in apropiere sau chiar langa intrare.

In majoritatea localurilor, la masa ti se aduc prosoape fierbinti sau reci (oshibori) ori un servetel ud pentru a te sterge pe maini inainte de a manca, nu dupa aceea. E nepoliticos sa le folosesti pentru a te spala pe fata, spre exemplu. La fel de nepoliticos este sa le folosesti pentru a sterge vreo pata de pe masa.

Cum se mananca
Inainte de a incepe sa mananci, trebuie sa spui itadakimasu sau gochisosama, iar mainile sa le tii ca si cum te-ai ruga, impreunate langa piept sau in poala. Apoi complimentezi gazda cu privire la mancare, la aranjatul mesei etc. Dupa masa se multumeste pentru toate prin expresia gochisosama deshita, care inseamna "A fost un festin!"

In mod traditional, bolul cu orez se tine in mana stanga, iar betisoarele in dreapta. Pentru a nu crea neplaceri, e bine sa nu atingi bolul cu gura. Daca la noi sorbitul e nepoliticos, japonezii chiar sunt incantati de asa ceva, intrucat astfel le arati cat de multi iti place mancarea lor. Alta explicatie ar fi faptul ca in acest mod pot fi ingerati mai repede taiteii fierbinti, inainte de a se inmuia.

In general, pasta de soia nu se presara pe alimentele de pe masa pentru ca se considera o risipa. De obicei, un fel de mancare se serveste direct cu pasta de soia. Niciodata nu se tin betisoarele vertical in orez, intrucat duce cu gandul la moarte, amintind de mirosul de tamaie.

Nepoliticos este si daca folosesti betisoarele pentru a patrunde alimentele, intrucat apoi ar trebui sa musti din ele.

Daca ai terminat de mancat, pune betisoarele pe masa, in fata, cu varfurile spre stanga. Niciodata sa nu dai mancare cu betisoarele tale altcuiva. Acest lucru aduce aminte de funerarii.

Mananca intotdeauna ceea ce ti se da, pana la ultimul bob de orez, iar dupa ce ai terminat pune vasele in aceeasi pozitie in care se aflau la inceputul mesei.

Daca la noi nu e frumos sa folosesti o scobitoare, incercand sa-ti acoperi gura cu o mana, la japonezi e politicos.

Cum se bea
Cand e vorba de alcool, se incepe mereu cu un toast.

Nu e frumos sa iti torni singur in pahar, ci sa ti se toarne, iar tu, la randul tau, sa torni celorlalti.

Este nepoliticos sa mananci sau sa bei in timp ce te plimbi.

Foto: Wikipedia

Autor:  Alina Tibichi