Site coolinaria.ro

Ce trebuie sa stim despre mancarurile grase


Ce trebuie sa stim despre mancarurile grase Multe persoane se plang ca au probleme cu colesterolul, ca tensiunea arteriala e prea mare sau ca abdomenul nu mai arata la fel de bine. Unele urmeaza diete la sfatul amicilor, altele incearca sa elimine total grasimile din alimentatie.

Ideea principala e ca meniul fiecaruia dintre noi trebuie sa contina si grasimi, dar pentru ca excesul dauneaza sanatatii, e bine sa alegem mancaruri cu grasimi monosaturate. Luarea in greutate mai mult decat ar trebui inseamna probleme ca: tensiune arteriala mare, diabet de tip 2, afectiuni ale inimii etc.

Daca din 100 grame de mancare, un procent mai mare de 20 inseamna grasimi, atunci e clar ca ar trebui sa avem mai multa grija de dieta noastra. In schimb, daca valoarea e sub 3 grame, vorbim de mancaruri cu continut scazut de grasimi. In cazul femeilor, media zilnica nu trebuie sa depaseasca 20 g, iar la barbati, 30 g.

Tipuri de grasimi
Grasimile se impart in doua mari categorii: bune (la temperatura camerei tind sa fie lichide) si rele (la temperatura camerei sunt mai mult solide). Din prima fac parte cele monosaturate si polinesaturate, iar din a doua cele saturate si trans.

1. monosaturate
Mancaruri cu grasimi monosaturate:
- ulei de peste (somon, ton si macrou), ulei de masline;
- avocado;
- nuci si seminte (spre exemplu, de floarea-soarelui).
Chiar si asa-zisele grasimi bune pot provoca neplaceri. Daca alimentele cu grasimi polinesaturate sunt expuse la caldura, lumina sau oxigen, atunci isi pierd din calitati.

2. polinesaturate: ulei de soia, ulei de porumb, ulei de sofranas, seminte de dovleac etc.;

3. saturate: carne de pui cu piele, unt, branza, inghetata, ulei de cocos.

4. trans: produse de patiserie din comert, margarina, produse prajite (cartofi prajiti, pui, peste). Pe acestea le gasim in cantitati mici in carne sau produse lactate, spre exemplu, sau in alimentele care contin ulei vegetal hidrogenat.
Ca si grasimile saturate, cele trans pot creste nivelul colesterolului, motiv pentru care nu trebuie sa reprezinte mai mult de 5 g in dieta zilnica.

Mancaruri cu grasimi rele:
- carne bogata, carnaciori, placinte;
- unt, untura;
- branza, smantana, frisca, inghetata;
- gustari savuroase, ciocolata, biscuiti, prajituri si aluaturi.

Mituri despre grasimi
Toate grasimile inseamna acelasi lucru si toate sunt la fel de nocive. Nu este adevarat. Cele monosaturate scad nivelul colesterolului si reduc riscul aparitiei bolilor de inima. Grasimile polisaturate cresc nivelul colesterolului rau si il reduc pe cel bun.

Este foarte importanta reducerea cantitatii de grasimi consumate. Conteaza mai mult ce anume mananci, mai ales cand e vorba de colesterol si sanatate, intrucat corpul are nevoie si de grasimi.

Mancarurile fara grasimi garanteaza sanatatea. Kilogramele in plus pot aparea si din cauza zaharului, a carbohidratilor si a caloriilor.

Ce trebuie sa faci ca sa ingerezi mai putine grasimi:
- cand mergi la cumparaturi, compara ce scrie pe etichete pentru a cumpara produsele cu mai putine grasimi si ia-ti drept punct de reper unitatea de 100 g;
- cere la macelarie carne slaba;
- alege lapte cu mai putin de 1% grasimi;
- opteaza pentru gatire la gratar, la aburi sau fierbere in loc de prajire, pentru a nu avea nevoie de grasimi in plus;
- renunta la a masura din ochi uleiul adaugat in mancare; foloseste-te de o lingura pentru acest lucru;
- indeparteaza pielea de pe carne;
- incearca pe cat posibil sa elimini untul din sandvisuri.

Cu ce poti inlocui:
- untul, margarina si uleiul obisnuit: ulei de masline;
- branza: branza cu continut scazut de grasimi;
- carnea rosie: carne alba de pui sau curcan;
- ouale din supermarket: oua albe;
- inghetata: iaurt inghetat sau cu continut redus de grasimi;
- smantana: iaurt fara grasimi.

Doar pentru simplul fapt ca pe o punga scrie "continut redus de grasimi" nu inseamna neaparat ca e o alegere buna pentru sanatate. Un asemenea nivel inseamna, de fapt, ca produsul respectiv are cu 30% mai putine grasimi decat standardul.

Daca iti faci griji mai mult in privinta sanatatii si a kilogramelor in plus decat a eliminarii grasimilor din dieta, atunci e bine sa inlocuiesti grasimile saturate si trans cu cele monosaturate. Acest lucru inseamna consumul zilnic de grasimi omega-3.

Ce nu stiai despre grasimile omega-3:
- previn si reduc simptomele depresiei;
- preintampina aparitia dementei si a pierderii memoriei;
- reduc riscul aparitiei cancerului, atacurilor cerebrale si de inima;
- alina durerile si reduc inflamatiile.
Potrivit Asociatiei Americane a Inimii, zilnic trebuie sa consumam 1-3 grame de grasimi omega-3.

Autor:  Alina Tibichi