Site coolinaria.ro

Dieta Cambridge


Dieta Cambridge La inceputul anilor '60, Alan Howard, cercetator in cadrul Universitatii Cambridge, s-a aratat interesat de problemele create de obezitatea morbida si, alaturi de Ian McLean-Baird, din cadrul Spitalului West Middlesex, a pus bazele unei diete ce garanta slabirea rapida, corpul incepand sa arda grasimi in locul carbohidratilor pentru a face rost de energie.

Versiunea britanica a dietei Cambridge
- nu poate fi urmata fara supravegherea unui nutritionist acreditat. In majoritatea cazurilor, nutritionistii sunt persoane care, la randul lor, au urmat dieta Cambridge;
- se adreseaza persoanelor peste 16 ani;
- are trei etape: pregatire, echilibrare, mentinerea greutatii.

1. Pregatire. Persoanei care tine dieta i se cere sa reduca alimentele gradual pe parcursul a 7-10 zile inainte de a incepe propriu-zis in program. Apoi se recomanda consumul a 3-4 produse speciale din dieta.

2. Echilibrare. Dupa o luna de program Sole Source (Singura sursa), dietei Cambridge i se pot adauga 85 grame de peste alb slab sau de pui, branza de vaca si legume verzi sau albe, in total 790 calorii pe zi.

3. Mentinere. Incepe cu 1.500 calorii zilnic.

Versiunea americana a dietei Cambridge
- cuprinde programele: normal, inceput rapid, monitorizare si mentinere.

1. Normal. Prima etapa e gandita pentru scaderea in greutate cu pana la 2,260 kilograme saptamanal. Trebuie consumate 820 calorii zilnic (3 mese cu produse din dieta Cambridge Food for Life Formula si una cu alimente obisnuite, dar pana in 400 calorii). Persoana care urmeaza dieta trebuie sa bea in fiecare zi minim 250 ml de apa. Cafeaua si ceaiul sunt permise, dar nu pentru a inlocui apa. Nu scrie nicaieri ca aceasta prima etapa e limitata la 4 saptamani.

2. Inceput rapid. Trebuie urmat maximum 2 saptamani, la fel ca cel britanic (Sole Source). Apoi persoanei care urmeaza dieta i se cere sa se intoarca la prima etapa, iar daca are probleme de sanatate, cum ar fi dureri de cap sau senzatii de voma, sa se prezinte la un doctor.

3. Monitorizarea este necesara in cazul persoanelor care vor sa slabeasca 13 kilograme sau chiar mai mult, precum si al celor care deja se afla sub supraveghere medicala din alte motive. Cand au scazut considerabil in greutate, e de preferat sa se intoarca la primul program, cel normal.

4. Mentinere. Pe termen mai lung se poate inlocui o masa zilnica cu 1-2 produse din dieta Cambridge.

Alte informatii despre dieta Cambridge:
- promite o slabire rapida;
- arde grasimile, dar fara a afecta masa musculara;
- e astfel conceputa incat, dupa pierderea kilogramelor in plus, poate fi transformata in dieta de mentinere;
- nu este potrivita pentru persoanele care au activitate fizica intensa;
- exista riscul de a dezvolta piatra la vezica biliara;

- a fost privita cu scepticism pentru ca, initial, prevedea un regim cu maximum 800 de calorii, iar conform nutritionistilor, un adult poate slabi sanatos cu minimum 1.200 calorii zilnic;
- accesul la produsele din meniul Cambridge se face numai prin intermediul consultantilor autorizati, intrucat acestia au competenta de a elabora planuri personalizate de slabire;
- meniul dietei Cambridge consta in: shake-uri, supe cu arome variate, pasat de ovaz si batoane;
- exercitiile fizice nu trebuie introduse din prima, ci pe parcursul scaderii in greutate.

Autor:  Alina Tibichi