Site coolinaria.ro

Carbohidratii si dieta zilnica


Carbohidratii si dieta zilnica Exista de ceva vreme o campanie de dezinformare a publicului lansata de catre persoane lipsite de experienta in domeniul alimentiei si al sanatatii, care incearca sa convinga ascultatorii de riscurile la care se expun prin consumul de produse care contin carbohidrati. Realitatea este insa ca acesti carbohidrati atat de huliti pot fi gasiti intr-o gama foarte diversificata de alimente precum bine-cunoscuta paine din cereale, lapte, cartofi, fasole si mazare, paste fainoase si bauturile carbogazoase.

Cauza dezvoltarii unor afectiuni grave nu sta deci in consumul de produse care contin carbohidrati ci in lipsa de diversitate si control asupra cantitatilor de mancare ingerate precum si preferintele consumatorilor pentru anumite alimente asimilate in exces. Astfel este situatia consumului ridicat de dulciuri si produse de patiserie care favorizeaza afectiuni ale danturii, diabet sau chiar cancerul. Carbohidratii prezenti in zahar nu sunt acestia cauza aparitiei diabetului, dar lipsa de masura a consumatorului poate conduce la aceasta stare de lucruri.

Daca intr-adevar se urmareste o reducere a consumului de alimente bogate in carbohidrati in principal pentru a nu castiga mult in greutate atunci se recomanda nu eliminarea carbohidratilor din alimentatie ci schimbarea sursei de unde acestia pot fi obtinuti ei avand un rol important in pastrarea unui echilibru bun al organismului uman. Astfel se poate apela la cerealele integrale ca o buna sursa de carbohidrati, la legume si fructe, orez si alte produse similare menite nu doar sa va asigure necesarul zilnic de vitamine, dar oferind in egala masura si o binevenita alternanta a felurilor de mancare pe care le serviti de obicei.

Autor:  Lucia Mihailescu