Site coolinaria.ro

10 alimente care creeaza dependenta


10 alimente care creeaza dependenta Substantele care, in mod normal, aproape ca fac parte din dieta noastra zilnica, pot provoca dependenta. Totul tine, de fapt, de starea de bine. Cu cat ne simtim mai relaxati si avem senzatia de satietate, cu atat organismul ne cere alimente care sa ne asigure acest lucru mai mult timp.

Asadar, se pare ca nu numai bautura poate fi asociata cu notiunea de dependenta, ci si mancarea. Iata 10 produse alimentare care creeaza dependenta:

1. Ciocolata.
Actioneaza asupra creierului, determinand eliberarea serotoninei. Starea de bine pe care o simtim apoi poate fi pusa tocmai pe seama serotoninei. Multe femei afirma ca simt nevoia sa consume ciocolata mai ales din cauza sindromului pre-menstrual.

2. Chipsuri si snacksuri sarate.
Oamenii de stiinta spun ca sarea reduce nivelul de stres, dar creste nivelul de oxitocina, cunoscuta si drept hormonul iubirii datorita rolului pe care il are in crearea legaturilor sociale, inclusiv intre parinti si copii.

Consumata in cantitate insemnata, sarea nu poate fi eliminata, ajungandu-se la deficienta de potasiu, retentie de apa, tensiune arteriala mare si chiar la congestie cerebrala.

3. Produse fast-food.
Combinatia de grasimi, zahar si sare este atat de puternica si ne determina sa cerem mai mult, incat oamenii de stiinta o asociaza cu drogurile. Altfel spus, ne afecteaza activitatea cerebrala la fel de mult precum o fac heroina si cocaina.

4. Cafeina.
Este cel mai cunoscut drog de pe glob. Nu o gasim numai in cafea, ci si in ceai, bauturi energizante, sucuri carbogazoase si chiar in ciocolata. Cel mai adesea o consumam pentru a ne simti mai energici, lucru care e adevarat, de altfel.

Cafeina previne migrenele prin faptul ca blocheaza receptorii din creier care dilata vasele sanguine (cauza durerilor de cap). Acesta este si motivul pentru care inclusiv aspirina contine un pic de cafeina.

Sevrajul cauzat de cafeina consta in dureri de cap, insomnie, stare de nervozitate, stres crescut.

5. Zahar.
Pare greu de crezut, dar se pare ca dependenta de zahar incepe chiar de la nastere, intrucat laptele matern este dulce. Acest gust e asociat intotdeauna cu bucuria si senzatia de satietate.

Cand ajunge in sistemul circulator, creste nivelul de zahar din sange, lucru ce determina eliberarea insulinei de catre pancreas. Aceasta il converteste in energie, insa excesul de insulina presupune si depozitarea grasimilor. Asadar, cu cat zahar consumam mai mult, cu atat e posibil sa luam in greutate.

Potrivit unui studiu efectuat de Universitatea Princeton, sobolanii din ale caror diete fusese eliminat zaharul au devenit anxiosi.

6. Asa-zisele produse fara grasimi si zahar.
Nu exista nici o garantie ca sunt nutritive si ca au putina sare. De fapt, s-a dovedit ca ele contin foarte mult sodiu. In plus, dupa cateva zile de mancat produse cu putine grasimi, multe persoane se vor simti deprimate si vor alege produsele cu multe calorii. Apoi, iarasi vor opta pentru cele cu putine calorii si tot asa, practic fiind vorba de un cerc vicios.

7. Pastele, painea, cartofii si orezul.
Motivul il constituie dopamina eliberata in momentul consumului de carbohidrati. Organismul uman se simte bine datorita acesteia si cere alimente care sa-i asigure in continuare dispozitia.

8. Guma de mestecat.
In mod normal, o folosim pentru a ne improspata respiratia sau pentru a nu fi tentati sa aprindem o tigara.
Ca sanu avem probleme, daca tot cumparam guma de mestecat, trebuie sa o alegem pe cea fara zahar.

9. Crema.
Nu-i asa ca este delicioasa inghetata cu diverse feluri de crema? Cand este pregatita si cu zahar, si cu sare, parca este si mai gustoasa.

10. Branza.
Pare greu de crezut, insa chiar si branza poate crea dependenta. In cadrul unui studiu efectuat in 1981 s-au descoperit urme foarte mici de morfina in laptele de vaca. Consecinta? Efectul narcotic resimtit de corpul uman dupa consumul de branza.

Alt ingredient cu efect narcotic din branza este caseina, o proteina care elibereaza casomorfina in timpul digestiei.

Autor:  Alina Tibichi