Site coolinaria.ro

Alimentatie pentru diabet de tip 2


Alimentatie pentru diabet de tip 2 Diabetul este acea afectiune cauzata fie de secretia insuficienta de insulina, fie de utilizarea deficitarea a acesteia de catre organism. Insulina are rolul de a transporta glucoza din sange spre celule.

Diabetul de tip 2 apare in momentul in care pancreasul nu mai poate produce suficienta insulina sau atunci cand celulele nu mai raspund deloc la actiunea acestui hormon.

Persoanele care sufera de diabet de tip 2 trebuie sa urmeze o dieta stricta. Iata cateva alimente necesare pentru mentinerea sub control a afectiunii:

1. Migdale. Acestea contin grasimi mono-nesaturate, putini carbohidrati si magneziu. Conform cercetatorilor din cadrul Universitatii Harvard, magneziul reduce riscul dezvoltarii diabetului cu 33%.

2. Nucile sunt esentiale deoarece au proteine si grasimi sanatoase, iar acestea incetinesc absorbtia carbohidratilor. In plus, contin si grasimi mono-nesaturate si acizi grasi omega-3, combinatia lor imbunatatind nivelul colesterolului si al trigliceridelor.

3. Fasolea este o combinatie de carbohidrati de calitate superioara, proteine bune si fibre solubile, care regleaza nivelul zaharului din sange.

Persoanele care sufera de diabet de tip 2 au probleme in a stabiliza nivelul de zahar din sange, intrucat organismul lor nu poate produce sau utiliza insulina asa cum trebuie.

O dieta cu fasole si linte este mai buna decat una cu paste, orez si cartofi. Pregateste-ti o gustare cu naut. Amesteca fasole uscate coapte, pune paprika, chimion si alte condimente si da la cuptor pentru 20-25 de minute, la 200 grade Celsius.

4. Faina de ovaz. Cercetarile in domeniu au aratat ca riscul aparitiei diabetului poate fi redus cu pana la 40 de procente daca dieta este bogata in alimente cu multe fibre si cereale integrale.

Faina de ovaz, intrucat contine fibre solubile, incetineste absorbtia glucozei, tinand astfel sub control nivelul zaharului din sange.

Amesteca faina de ovaz cu 2 linguri de nuci pecan tocate, migdale sau nuci, pentru a beneficia si de proteine si grasimi sanatoase.

5. Albus. Un singur albus contine 16 calorii, 4 grame de proteine de calitate superioara si nici un fel de colesterol. Mananca albus cel putin de 3-4 ori pe saptamana. Pregateste o omleta din 4 albusuri, multe legume si un pic de branza cu putine grasimi.

6. Somon. Acizii grasi omega-3 reduc aparitia bolilor de inima, lucru important in cazul diabetului de tip 2, intrucat, in timp, nivelul mare de glucoza din sange poate cauza blocarea vaselor de sange.

Sardinele si somonul nu numai ca au acizi grasi omega-3, dar contin si proteine si grasimi sanatoase, iar acestea incetinesc absorbtia carbohidratilor. Pestele poate fi mancat la cuptor, la grill sau prajit. Amesteca pestele cu legume bogate in carbohidrati de buna calitate, linte sau fasole.

7. Iaurt degresat. Proteinele si carbohidratii din acest iaurt previn sau incetinesc cresterea nivelului de zahar din sange. Conform unor studii, o dieta cu mult calciu e asociata cu risc mic de dezvoltare a diabetului de tip 2.

8. Legume fara amidon. Spanacul, broccoli, gogosarii si ciupercile contin vitamine, minerale si fibre. Au putine calorii, dar multi nutrienti.

9. Avocado este bogat in grasimi mono-nesaturate. O dieta cu asemenea grasimi si cu carbohidrati de calitate inferioara imbunatatesc sensibilitatea la insulina.

Grasimile mono-nesaturate au grija si de sistemul cardiac, mai ales in cazul diabeticilor, intrucat acestia prezinta un risc crescut de a dezvolta boli de inima.

Cand iti pregatesti sandvis, inlocuieste maioneza cu cateva felii de avocado sau piseaza un avocado cu zeama de lime, rosii tocate si coriandru.

Autor:  Alina Tibichi