Site coolinaria.ro

Dieta Bernstein


Dieta Bernstein Dieta Bernstein a aparut in 1997, cand a fost publicat volumul Bernstein's Diabetes Solution: A Complete Guide to Achieving Normal Blood Sugars. Ea a fost gandita de endocrinologul Richard K. Bernstein, care suferea de diabet de tip 1, si se adreseaza cu precadere persoanelor care sufera de diabet de tip 2, punand accent pe reducerea consumului de carbohidrati.

Informatii generale despre dieta Bernstein
- tinteste spre slabirea cu pana la 2 kg saptamanal si implica 3 vizite la clinica in fiecare saptamana din timpul programului, fiind asadar necesara supravegherea medicala;
- zilnic trebuie consumate 800-1.350 de calorii;

- combina dieta cu putine calorii cu un regim de viata schimbat si suplimente cu vitamine si minerale. Important este faptul ca nu pune accent pe portii, ci mai degraba pe meniu individualizat;

- este opusa celei cu multi carbohidrati;
- nu prevede exercitii fizice;
- in fiecare zi trebuie consumate 6 gr de carbohidrati la micul dejun, 12 g la pranz si 12 g la cina;

- este important sa-ti planifici din timp ce vrei sa mananci; poti face acest lucru chiar pentru o saptamana inainte;
- prima saptamana va fi mai grea, intrucat organismul invata sa se adapteze;

- persoana care urmeaza dieta trebuie sa-si testeze nivelul de zahar din sange de cel putin 5 ori pe zi;

- tinand sub control nivelul zaharului din sange, sunt evitate posibilele complicatii, cum ar fi: afectiuni ale inimii, hipertensiunea, problemele de vedere, gastropareza, bolile renale etc.

- inainte de a urma aceasta dieta, persoanele care sufera de diabet trebuie sa se prezinte la doctor, intrucat principalele organizatii de sanatate nu recomanda planul alimentar al doctorului Bernstein.

Iata cele 3 reguli de baza ale dietei Bernstein pentru echilibrarea nivelului de zahar din sange:
1. Trebuie eliminate toate alimentele care contin zahar si care se transforma in carbohidrati, cum ar fi painea, pastele si cartofii.

2. Consumul de carbohidrati trebuie limitat.

3. Daca senzatia de foame dispare, trebuie sa ne oprim din mancat. Doctorul Bernstein spune ca oamenii nu ar trebui sa se ridice de la masa daca inca le este foame, dar nici nu ar trebui sa astepte sa simta ca sunt plini pentru a nu mai manca.

Conform doctorului Bernstein, aceasta dieta are trei etape: programul de slabire (cel putin 4,5 kg pe luna), etapa de mentinere (reintroducerea alimentelor si prevenirea ingrasarii) si dieta "tune-up" (pentru slabirea treptata).

Produse permise
Fructe si legume permise in dieta: telina, ciuperci, rosii, salata verde, varza, germeni de fasole, sos de tomate, rosii, lamaie, portocale, ardei verzi, ardei rosii.

Proteinele pot fi luate din: peste alb, ton, creveti, piept de pui, cotlet, ficat de pui, antricot de vitel.

Alte alimente permise: oua, tofu, unt, margarina, iaurt, lapte de soia, faina de soia etc.

Bauturi si dulciuri permise: ceai de ierburi, cafea fara cofeina, jeleu cu putin zahar.

Condimente: frunze de dafin, sos de soia, seminte de chimen, ierburi uscate.

Inlocuitori pentru paine: biscuiti facuti doar cu apa si faina, felii de paine foarte uscate.
Suplimente de B6 si B12.

Produse interzise
Dieta Bernstein nu permite consumul de: roscove, miere de albine, sirop de porumb, lactoza, suroza, fructoza, melasa, cerealele de la micul dejun, diverse produse (bomboane, prajiturele, chipsuri din cartofi, popcorn, covrigi), lapte, batoane cu proteine, branza de vaci, anumite legume (fasole, morcovi, porumb, cartofi, rosii), supe instant etc.

Critici
Chiar daca, in general, nu sunt asociate riscuri acestei diete, criticii spun ca ea contine prea multe grasimi, ca nu prezinta echilibru nutritional si ca nu este o solutie pe termen lung pentru slabire.

Tot ei afirma si faptul ca este destul de greu sa urmezi o dieta cu putini carbohidrati pe o perioada mai mare. Mai mult, principalele organizatii ale sanatatii nu sunt de acord intrucat contine cantitati mici de fibra si calciu, dar multe grasimi saturate si colesterol.

Persoanele care sufera de diabet de tip 1 si care fac tratament cu insulina au un risc mare de hipoglicemie intrucat elimina multi carbohidrati din mesele zilnice.

Totusi, in urma unor comparatii intre dietele cu putini carbohidrati si cele cu continut semnificativ de carbohidrati, s-a constatat ca primele reduc nivelul zaharului din sange, precum si riscurile de aparitie a bolilor cardiovasculare.

Autor:  Alina Tibichi