Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru o masa sanatoasa


Sfaturi pentru o masa sanatoasa Daca doriti sa gatiti cat mai sanatos, adica fara grasimi si pastrand cat mai mult din vitaminele si mineralele din legume si fructe atunci respectati regulile simple de mai jos si veti reusi cu siguranta in demersul dumneavoastra culinar.

Mai intai de toate obisnuiti-va ca intotdeauna sa masurati exact cantitatea de ulei folosit de obicei la gatit si nu turnati din sticla masurand dupa ochi. Astfel veti avea un control mai mare asupra propriei greutati corporale evitand ingrasarea ca din senin.

Desi sunt ceva mai scumpe incercati sa cumparati cratite si tigai de gatit care necesita putin ulei sau chiar deloc. Acestea permit nu doar adaugarea unei cantitati minime de ulei, dar la nevoie puteti folosi si putin vin sau chiar apa daca doriti sa evitati complet grasimile.

Atunci cand preparati o friptura la tigaie adaugati si putina apa pentru a putea elimina grasimea care rezulta prin fierbere. Apoi puteti spala bine carnea si tigaia si sa continuati procesul de prajire scapand de grasimea suplimentara si foarte nociva pentru sanatate pe termen lung.

De cate ori e posibil fierbeti legumele in coaja proprie si in putina apa pentru a reusi sa pastrati cat mai mult dintre vitamine si minerale. Daca procedati altfel multe dintre acestea se vor pierde. Vitamina C, de exemplu, se pierde foarte usor daca produsul se fierbe indelung si intr-o cantitate mare de apa.

De fiecare data cand veti constata ca doriti o masa diferita si ceva mai gustoasa nu optati neaparat pentru carne sau alimente bogate in grasimi ci incercati sa intariti gustul mancarii cu mai mult usturoi, ceapa sau orice alt condiment preferat. Ajustati gustul pe masura ce gatiti si cautati sa obtineti un fel de mancare mai placut ca gust, dar la fel de sanatos.

Daca va plac tocanitele sau felurile de mancare unde se combina carnea si legumele atunci reduceti cantitatea de carne cu o treime sau chiar la jumatate si adaugati mai multe legume astfel incat mancarea sa pastreze gustul deosebit, dar si sa reprezinte un pericol mai mic de ingrasare.

Nu va limitati doar la uleiurile vegetale obisnuite atunci cand gatiti. Folositi mai des uleiul de masline si alte uleiuri usoare foarte bune pentru sanatate si care nu diminueaza prin nimic bucuria servirii felurilor de mancare preferate.

Autor:   Lucia Mihailescu