Site coolinaria.ro

9 retete cu paine veche


9 retete cu paine veche Uneori se intampla sa nu consumam painea in primele 2-3 zile de cand am cumparat-o, iar atunci avem tendinta sa o aruncam. De fapt, chiar daca incepe sa se intareasca, poate fi folosita in diverse retete. Iata ce poti face cu o paine veche:

1. Pudra de paine
Cum se face:
Indeparteaza coaja, apoi taie miezul in cuburi mari, pune-l in robotul de bucatarie si mixeaza usor, pana ajunge la consistenta dorita. Daca nu o folosesti imediat, pune-o in pungi inchise etans si bag-o la congelator. Rezista pana la 3 luni. Decongelarea se face in frigider.

- este excelenta ca topping la diverse mancaruri;
- ii poti adauga diverse arome: paprika, chimion;
- poti presara branza, zeama de lamaie si coaja rasa de portocala; o poti amesteca cu pudra de curry, usturoi, ceapa etc.

2. Burgeri si chiftele
Cum se fac chiftelele italiene:
Amesteca branza, carnea, ceapa tocata si painea maruntita. Formeaza mici bile din compozitie si pune-le pe discul rotativ al cuptorului cu microunde. Coace-le timp de 6 minute, la temperatura mare.
Apoi, prajeste a doua ceapa tocata si un catel de usturoi. Cand au prins o culoare translucida adauga piper, sare, 2 linguri de zahar, o lingura de busuioc sau oregano uscat, o lingura de pasta de tomate si o frunza de dafin. Cand incep sa fiarba, agita usor si pune si chiftelele. Dupa 25 de minute indeparteaza dafinul si serveste cu parmezan presarat.

Cum se face burgerul gourmet:
Amesteca o jumatate de lingura de sos de rosii deshidratate cu maioneza. Separat, mixeaza patrunjelul, restul de sos de rosii si painea. Modeleaza patru turtite din compozitie, pune-le la prajit, apoi scoate-le pe un platou, presara parmezan si baga-le in cuptor pana cand se topeste branza.

3. Crutoane
- se servesc cu diverse salate si supe.

Reteta de crutoane cu parmezan:
Incalzeste cuptorul la 150 grade Celsius. Taie painea felii si pune-le pe grill-ul de la cuptor, uns cu putin ulei. Presara putin sare. Dupa 10 minute adauga parmezanul ras si baga-le iarasi in cuptor. Cand s-a topit si branza adauga pudra de usturoi.

4. Supe
- firimiturile de painea ingroasa supa si ii dau consistenta;
- idei: supa de usturoi, gazpacho de pepene rosu, supa franceza cu ceapa.

Reteta de supa de usturoi:
Incalzeste cuptorul la 180 grade Celsius si coace 2 caciulii de usturoi. Separat, pune untul la topit intr-o tigaie de marime medie. Soteaza telina, patrunjelul, morcovul si usturoiul curatat, maximum un sfert de ora, pana cand legumele incep sa se caramelizeze.

Adauga supa de pui si apa si pune capacul. Lasa la fiert cam 30 minute. Stoarce apoi in supa usturoiul copt, pune cartofii si mai lasa pe foc 15 minute. Pune painea in supa, apoi da totul prin blender. Potriveste de gust, incalzeste si serveste.

5. Paine prajita
- ideala pentru micul dejun.

Reteta de French toast:
Bate 4 oua cu lapte, faina, esenta de vanilie, zahar, scortisoara si sare. Incinge o tigaie, apoi pune o lingura de unt. Cand acesta s-a topit complet, inmoaie feliile de paine in mixul de oua, apoi prajeste-le cam 30 de secunde, pe ambele parti. Se pote servi simple sau cu zahar pudra.

6. Budinca de paine si unt.
Unge cu putin unt feliile de paine si taie-le in jumatate. Pune un strat de paine intr-o tava tapetata cu ulei sau unt, presara zahar si fructe uscate, pune alt rand de paine, apoi iarasi zahar si fructe.

Bate separat 2 oua, zahar, lapte si smantana si adauga esenta de vanilie si coaja rasa de lamaie. Toarna compozitia peste paine si lasa deoparte in jur de 20 de minute, pentru a avea timp sa se absoarba. Apoi da la cuptor pentru 35 de minute, la 175 grade Celsius sau pana cand prinde crusta si e crocanta.

7. Quiche.
Pune un strat de paine in tigaie, presara branza de vaci si ceapa tocata. Amesteca separat, in blender, ouale, laptele praf, patrunjelul tocat, piperul si sarea. Spuma rezultata toarn-o peste paine, apoi acopera cu bacon feliat subtire si da la cuptor, la 425 grade Celsius, maximum 40 de minute.

8. Paine cu scortisoara.
Preincalzeste cuptorul la 162 grade Celsius. Topeste untul. Taie painea in cuburi mici. Intr-un bol separat amesteca scortisoara cu zaharul, apoi pune mixul intr-o forma de placinta. Da prin unt topit feliile de paine, apoi prin amestecul de zahar si scortisoara si pune-le intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se tin in cuptor 25 minute.

Alte retete cu paine veche:
Panzanella (salata toscana cu paine), oua in cuib, paine cu ciocolata (unge o felie de paine cu ciocolata, apoi pune-o la copt).

Cum sa improspatezi painea veche
Metoda 1:
- preincalzeste cuptorul la 165 grade Celsius;
- baga painea intr-o punga de hartie si stropeste-o cu apa rece. Nu-i nimic daca painea se va umezi putin. Astfel miezul nu se va intar;

- baga punga in cuptor si tine-o acolo pana cand painea se inmoaie. Daca punga se usuca mai repede, mai stropeste-o cu putina apa. Pentru felii de paine sau baghete mici sunt suficiente 5 minute; pentru painea mare trebuie cel putin 20 de minute.

Prin aceasta metoda pot sa si decongelezi painea. Pentru produsele de patiserie cumparate gata inghetate, e necesar sa scazi temperatura la 135 grade Celsius.

Metoda 2:
- pune o oala cu apa la fiert;
- cand incepe sa fiarba, pune-i deasupra un castron mai mare;
- cand s-a infierbantat castronul, pune painea in el si acoper-o cu o farfurie;
- verifica din cand in cand daca painea este gata.

Autor:  Alina Tibichi