Site coolinaria.ro

Uleiul de peste - sanatate naturala si efecte secundare


Uleiul de peste - sanatate naturala si efecte secundare In perioada de crestere, mai ales, doctorii recomanda uleiul de peste intrucat ajuta la dezvoltarea creierului si a sistemului osos.
Acizilor grasi omega-3 din el li se datoreaza intarirea organismului in fata anumitor boli, preintampinarea unor afectiuni si dezvoltarea neurologica a fatului.
Surse de acizi grasi omega-3: macrou, hering, sardine, somon, ton, pastrav.

Iata si alte motive pentru care e bine sa consumam ulei de peste:
- acizii grasi omega-3 nu poti fi secretati de organismul nostru;
- previne: bolile de inima, hipertensiunea, cancerul (sau intarzie cancerul de pancreas), depresia, problemele neurologice, problemele cu pielea (psoriazis, eczeme, prurit, roseata, acnee), diabetul, artrita, boala Alzheimer, afectiunile oculare, boala Raynaud etc. Se pare ca, in cazul osteoartritei, reduce impactul enzimelor care distrug cartilagiile;

- reduce inflamatiile, iar potrivit unor studii, chiar indeparteaza simptomele irascibilitatii;
- scade nivelul colesterolului rau si creste nivelul colesterolului bun;
- imbunatateste eficacitatea exercitiilor fizice introduse in curele de slabire;
- imbunatateste circulatia sangelui;

- intareste sistemul imunitar;
- este eficient in tratarea problemelor gastro-intestinale, a bolii Crohn, a colitelor (previne acumularea leukotrienelor in colon);
- previne nasterile premature, ajuta la dezvoltarea creierului si a creierului fatului;

- previne caderea parului;
- uleiul de peste este benefic si in cazul copiilor care sufera de: hiperactivitate, dislexie, incapacitatea de a duce la capat o activitate, instabilitate emotionala, putere scazuta de concentrare, impulsivitate, IQ mic etc.

Cine trebuie sa consume acizi grasi omega-3
Acizii grasi omega-3 trebuie consumati in special de: femeile care nu obisnuiesc sa manance peste; femeile cu risc ridicat de a dezvolta boala cardiovasculara; femeile insarcinate si cele care alapteaza; femeile supraponderale.

In general, este suficient 1 gram de acizi grasi omega-3; persoanele cu nivel ridicat de trigliceride, sub supravegherea unui medic, pot lua 2-3 grame de ulei de peste zilnic, daca urmeaza o dieta cu putine grasimi.
E recomandabil ca femeile insarcinate sa mearga mai intai la doctor.

Efectele secundare ale uleiului de peste
In general, uleiul de peste este benefic pentru persoanele sanatoase. Fata de alte produse are foarte putine efecte secundare, iar acestea apar in timp si numai atunci cand vorbim de cantitati mari consumate.

Atentie sporita fata de consumul de ulei de peste trebuie sa acorde: diabeticii, alergicii la peste, tinerii si femeile insarcinate sau care alapteaza, persoanele care au probleme cu coagularea sangelui.

Iata care sunt efectele secundare:
- risc crescut de hemoragie (bineinteles, daca e vorba de o cantitate impresionanta de ulei de peste consumat). Uleiul de peste nu favorizeaza coagularea;
- consum mare de toxine (din carnea de peste). In anumite soiuri de peste se gasesc dioxina si chiar mercur;

- micsoreaza putin tensiunea arteriala. Cu cat mananci o cantitate mai mare de acizi grasi omega-3, cu atat ti se reduce tensiunea. Aici trebuie sa fie atente persoanele care urmeaza deja tratament pentru scaderea tensiunii arteriale;

- o crestere usoara a glucozei in sange la persoanele care sufera de diabet de tip 2;
- probleme digestive, cum ar fi diareea. Alte persoane se pot plange de: respiratie urat mirositoare, arsuri la stomac, dureri, indigestie, reflux esofagian etc.
- foarte rar s-au inregistrat probleme neurologice.

E bine sa mergi la doctor daca simti: batai neregulate ale inimii, simptome ale racelii (febra, dureri de oase), dureri in piept.

Cum trebuie consumat uleiul de peste
- nu trebuie sa depasesti doza recomandata;
- amesteca uleiul de peste cu mancarea, pentru a nu avea probleme digestive;
- tine uleiul de peste in frigider;
- ia suplimente de ulei de peste ca sa eviti toxinele;
- incearca ulei de seminte dovleac nerafinat sau de seminte de dovleac crude, daca esti alergic la peste.

Autor:  Alina Tibichi