Site coolinaria.ro

Solutii pentru castravetii amari


Solutii pentru castravetii amari Se intampla adesea sa pregatim o salata cu de toate, iar cand sa mancam, gustul ei sa fie amar sau chiar foarte amar. Cel mai probabil, de vina sunt castravetii. Amareala este cauzata de cucurbitacine, niste chimicale continute de vita de castravete, precum si de toate plantele din aceeasi familie.

In majoritatea cazurilor, aceste chimicale se gasesc in frunze si radacina, dar in anumite situatii afecteaza si leguma in sine, insa nu uniform. Concentratie mare de amar se gaseste in capatul cu inflorescenta, in coaja si in zona verde imediat de sub coaja.

Cauze ale aparitiei gustului amar la castraveti:
- seminte amare. Planta care a rodit castraveti amari o data, va face legume cu gust neplacut si a doua oara, deci este bine sa o scoti din pamant si sa o arunci;
- prea multa caldura. La temperaturi foarte mari pentru planta, aceasta incepe sa schimbe gustul rodului;
- trecerea brusca de la seceta la umiditate excesiva si invers;

- fluctuatii de temperatura;
- fertilizare defectuoasa;
- spatiu impropriu pentru cultivare;
- recoltare tarzie. Daca leguma este lasata pe lujer mai mult decat trebuie, isi poate schimba gustul.

Cum prevenim gustul amar al castravetilor
Intai, este bine sa descoperi cauza care duce la schimbarea gustului castravetilor. Apoi, incearca sa mentii planta la o temperatura constanta si ud-o regulat.
Daca faci asa, dar tot ai castraveti amari, atunci e posibil sa fi plantat ori seminte deja amare, ori sa le fi pus in pamant uscat si rece.
Castravetii au nevoie de caldura si umiditate. E bine chiar sa pui peste sol un strat protector pentru a mentine umiditatea.

Cum se curata castravetele amar
Inainte de a folosi castravetii pentru mancare, este bine sa testezi o bucatica din ei pentru a nu avea surpriza neplacute ulterior.

Spala legumele sub un jet de apa rece, pentru a indeparta orice urma de nisip, praf sau murdarie, apoi incepe sa-l cojesti folosind un cutit ascutit, incepand de la capatul cu inflorescenta. Opreste-te cand esti la aproximativ 2 cm de coada. Taie partea respectiva, pentru ca aceea este cea mai amara din toata leguma.

Clateste cutitul sub un jet de apa rece pentru a indeparta amareala. Daca mai e nevoie, mai poti coji o data leguma. Injumatateste apoi castravetele si scoate semintele (in cazul castravetilor vechi, chiar si semintele pot fi amare).

Autor:  Alina Tibichi