Site coolinaria.ro

O dieta sanatoasa de tip fast-food


O dieta sanatoasa de tip fast-food Multe persoane duc o viata profesionala foarte activa care nu le lasa prea mult timp pentru mesele de peste zi si sunt astfel obligati sa apeleze la compromisuri precum servirea unor meniuri tip bufet (fast-food) care se dovedesc suficient de consistente incat sa iti permita indeplinirea sarcinilor de peste zi fara mari batai de cap. Din pacate exista si un pret suplimentar de platit din acest punct de vedere si e vorba de problemele de sanatate care vor aparea cu timpul daca se fac excese in aceasta directie.

Se poate totusi face o selectie mai atenta a felurilor de mancare servite zilnic reducandu-se astfel riscurile dezvoltarii unor boli sau dezechilibre grave in functionarea organismului. Foarte important atunci cand esti fortat sa adopti o asemenea dieta este studierea atenta a meniului complet si diversificarea sau completarea meniului zilnic cu produse prospete pe cat posibil naturale. Asa se pot face alegeri in deplina cunostinta de cauza care sa permita asimilarea de vitamine si minerale din surse cat mai variate.

In al doilea rand, evitarea grasimilor alimentare si a produselor cu continut mare de zahar si sare se face prin simpla consultare a ingredientelor folosite la prepararea fiecarui produs si alternarea lor atunci cand se poate in functie de preferintele specifice ale consumatorului. Exista meniuri pentru toate mesele zilei la majoritatea restaurantelor fast-food si de obicei se vor respecta indicatiile de preparare mai ales atunci cand e vorba de clienti fideli sau comenzi mai mari din parte unor firme aflate in vecinatatea restaurantului.

De evitat sunt intotdeauna produsele prajite, gatite in unt sau sos, cele bogate in calorii sau aromatizate suplimentar cu condimente cu denumiri ciudate. Acestea pot fi servite o data pe saptamana, in weekend eventual, dar accentul trebuie pus mai degraba pe feluri de mancare usoare, cu multe legume si zarzavaturi proaspete. Carnea, daca se prefera si acest aliment, trebuie sa fie preparata cat mai simplu si sa fie cat mai saraca in grasimi. Nu combinati aceste meniuri rapide cu apa minerala sau bauturi carbogazoase dulci ci preferati apa plata, ceaiurile naturale sau sucurile naturale facute la fata locului cu continut redus de zahar.

Daca va place mustarul sau Ketchup-ul cereti ca acesta sa vi se ofere separat pentru a controla dumneavostra cantitatea pe care o adaugati la masa evitand astfel excesele care pot duce usor la cele mai grave forme ale bolilor de stomac sau cardio-vasculare. De asemenea nu permiteti sa va fie condimentata salata de catre bucatar ci faceti-o tot cu mana dumneavoastra alegand uleiul de masline si nu pe cel de floarea-soarelui si evitand cantitatile mari de sare sau de otet.

Se stie ca produsele fast-food sunt de obicei bogate in calorii tocmai pentru a putea acoperi necesarul zilnic al unei persoane aflata in criza de timp. Dar daca se combina aceste calorii cu mesele calde servite seara, dupa incheierea zilei de munca, atunci se poate ajunge usor la probleme serioase de control a greutatii corporale care nu vor putea fi rezolvate ulterior chiar atat de simplu. De aceea fie alegeti un meniu consistent peste zi, dar acasa nu mancati decat frugal, fie preferati meniuri usoare peste zi si acasa serviti o masa calda nu foarte consistenta, dar suficient de bogata in vitamine si minerale.

Intrucat multe dintre felurile de mancare servite la restaurantele fast-food pot parea mult mai gustoase decat cele servite acasa se poate usor ajunge la dependenta si acest lucru nu este deloc de dorit ci se recomanda alternarea periodica a felurilor de mancare servite zilnic tocmai pentru a evita acumularea de calorii suplimentare combinata cu absenta completa din dieta zilnica a unor minerale si vitamine foarte importante pentru sanatatea organismului. De asemenea oricand puteti face acest lucru serviti cat mai multe fructe proaspete, mere, portocale, banane, etc. intrucat acestea nu vor reprezenta un pericol pentru cresterea in greutate, dar au un rol esential in mentinerea echilibrului alimentar precum si unul de reglare a sistemului digestiv.

La fel ca si in cazul meselor calde servite acasa este foarte important ca si in pauzele de la locul de munca sa nu mancati cu mintea la problemele de serviciu ci sa mestecati alimentele indelung si relaxat uitand de stresul de la serviciu in aceste momente. Servirea mesei nu este o activitate de neglijat ci poate avea un impact foarte negativ asupra sanatatii generale daca se face in graba si fara atentie. Pastrati-va o gandire pozitiva si nu permiteti nimanui sa va tulbure de la putinele momente cand va permiteti sa savurati in pace felul dumneavoastra favorit de mancare.

Autor:   Lucia Mihailescu