Site coolinaria.ro

Impaturirea si aranjarea servetelelor


Impaturirea si aranjarea servetelelor Indiferent despre ce masa este vorba, niciodata nu trebuie sa lipseasca servetelele sau servetele. Fie ca sunt facute din hartie, fie din material textil, ele sunt indispensabile. Selectarea lor se face in functie nu numai de gusturi, ci si de ocazie. Spre exemplu, pentru masa de Craciun sunt indicate cele care au imprimate peisaje de iarna; la Pasti, in schimb, se gasesc pe piata servetele cu mult verde, puisori de gaina si cosuri cu oua rosii.

Cand masa este obisnuita, restransa, sunt ideale servetelele de hartie, intrucat se pune accent pe ideea de practic, nu pe decor.
Servetele textile sunt fabricate din: bumbac, poliester, damasc etc. Acestea sunt moi, usor de curatat, absorb foarte bine si pot fi folosite de mai multe ori.
Indiferent de material, ele se pun, in mod normal, pe farfurii, dar se pot aseza si in pahare, bineinteles, tot impaturite.

Cum arata servetele
- pot fi albe, colorate simplu sau multicolore;
- pot avea diverse imprimeuri, inclusiv monograme;
- un servetel normal, utilizat atunci cand se servesc bauturi sau aperitive, este patrat, in general;

- servetul pentru un pranz formal este putin mai mare, iar cel de la cina si mai mare. Se merge pe ideea conform careia dimensiunea lui este direct proportionala cu numarul de alimente si de bauturi servit.

Sfaturi si trucuri
- pentru ca servetele sa para mai tari si ca sa-si mentina forma mai mult timp, clateste-le in apa cu amidon dupa ce le speli. Daca amidonul nu prea si-a facut efect, foloseste un fixativ de par. In acest caz trebuie sa fie neaparat uscate, altfel se vor inmuia rapid;

- amidonul poate fi utilizat si drept spray. Pulverizeaza pe ambele fete ale servetului, apoi lasa-l sa se absoarba inainte de a-l impaturi sau de a-l calca;
- fierul de calcat, setat la optiunea cu aburi, elimina orice incretitura;
- ca sa personalizezi servetele, le poti adauga monograme, poti imprima ceva pe ele etc.

Daca este vorba de o petrecere de Craciun, atunci pot fi impaturite usor si stranse cu ajutorul a 8 inele pentru servetele "Steaua Craciunului". In cazul unei nunti, inelul poate sa fie persoinalizat cu fotografii ale mirilor.

Metode de impaturit servetele
Stil Piramida

- este o metoda clasica, rapida si usoara;
Intinde servetelul cu fata in jos. Impatureste-l in doua pe diagonala. Invarte servetelul astfel incat sa fie indreptata spre tine baza triunghiului. Adu capatul din dreapta spre mijloc. Procedeaza la fel si cu cel din stanga, rezultand o forma de diamant, cu 4 colturi, avand cusatura pe mijloc. Intoarce servetelul. Impatureste-l in doua astfel incat sa suprapui coltul de jos cu cel de sus. Intoarce inca o data servetelul, avand grija ca partea cu colturile sa fie indreptata spre tine. Tinand capetele din stanga si din dreapta, ridica-l usor. Si pune-l pe farfurie.

Stil buzunar
- se utilizeaza mai ales pentru tacamurile din argint.
Intinde servetelul cu fata in jos. Impatureste-l pe jumatate, avand grija ca deschizatura formata sa fie indreptata spre tine. Impatureste-l inca o data, acum dinspre stanga spre dreapta. Din capatul cu multe colturi, indoaie unul spre tine. Apoi fa la fel si cu urmatorul colt, presandu-l bine. Indoaie si al treilea colt, dupa care intoarce servetelul si indoaie coltul din stanga peste cel din dreapta, apasand pentru a nu se desface.

Stil floare
Intinde servetelul pe masa. Indoaie fiecare colt, astfel incat sa se intalneasca in centrul servetelului. Preseaza bine, apoi impatureste-l in doua, avand grija sa nu se desfaca si sa fie orientat cu cele doua linii unite nu spre tine, ci spre exterior. Indoaie un capat din stanga si unul din dreapta astfel incat sa se intalneasca la mijloc. Intoarce servetelul si indoaie celelalte doua colturi, rezultand un triunghi. Desfa servetelul pe jumatate tragand un capat, apoi indoaie fiecare colt si preseaza bine.

Reguli la masa
- daca ti s-a oferit un servet, nu-l lasa pe masa, foloseste-l;
- gazda isi desface prima servetul, apoi urmeaza musafirii;
- cand servetul e mai mare decat genunchii tai, impatureste-l astfel incat sa nu atarne;
- nu scutura servetul cand il asezi pe genunchi;

- nu astepta sa fii servit si apoi sa desfaci servetul. Desfa-l inainte, pentru ca nici chelnerul sa nu fie nevoit sa faca loc pe masa pentru farfurii;
- daca trebuie sa te ridici putin in timpul mesei, lasa servetul despaturit pe scaun sau in stanga farfuriei tale;
- cand ai terminat de mancat, pune servetul despaturit in stanga farfuriei, niciodata in ea.

Autor:  Alina Tibichi