Site coolinaria.ro

Servirea ceaiului


Servirea ceaiului Adesea, pentru intalnirile oficiale sau diplomatice, se organizeaza ceremonialul de servire a ceaiului. Asa cum planificarea unei mese festive presupune anumite reguli, asa si pentru ceai este necesara respectarea unui protocol.

Ora traditionala pentru ceai este 16.00, dar in multe hoteluri ceaiul se serveste in intervalul 15.00 – 17.00. Mai intai se pun pe masa cateva sandvisuri mici, menite sa deschida apetitul, apoi biscuitii din faina de orz sau grau, iar la final produsele de patiserie. Intrucat mancarea se serveste pe mese micute, ceremonialul se numeste "low tea".

Invitatia de a participa la ceremonial se face telefonic, prin e-mail sau fata in fata. Ceaiul se toarna in cesti de catre gazda sau un invitat. A cere cuiva sa toarne ceaiul este o onoare. Daca ai un invitat de onoare, atunci este politicos sa-l prezinti tuturor celor din jurul mesei.

Cum se organizeaza masa
Pentru ceremonial ai nevoie de: ceainic, cana pentru frisca, bol pentru zahar, cana pentru apa fierbinte, farfurii pentru feliile de lamaie.
Tava pentru servit ceai si setul chinezesc se pun pe marginea mesei.
In stanga se asaza servetelele, tacamurile (cutite, furculite) si farfuriile, iar in dreapta cestile, lingurile si farfurioarele.

Daca ceremonialul se desfasoara intr-un spatiu mai intim, cum ar fi acasa, atunci poti pune cutitul pentru unt in dreapta, furculita in stanga, iar lingura pentru farfurioara in dreapta cutitului.
Farfurioara se tine de margine cu degetul mare. Cana cu toarta se apuca cu degetul aratator.

Cana chinezeasca de infuzare (gaiwan) se tine aproape la fel precum ceasca de ceai. Pentru a bea din gaiwan, foloseste-te de degetul mare si de aratatorul de la stanga ca sa tii capacul si apleaca usor recipientul. Tine capacul la mica distanta de buze pentru ca frunzele sa nu te deranjeze.

Infuzoarele sunt folosite pentru ca frunzele plantelor sa fie indepartate mai usor. Ca sa scoti eventualele frunze scapate in cana se foloseste o lingura speciala.
Lingura pentru cutia de ceai are maner scurt.

Dupa ce ai terminat de amestecat in ceai, pune lingurita in farfurioara, in spatele cestii, cu manerul indreptat in aceeasi directie ca si toarta de la cana. Imaginandu-ti un ceas in farfurioara, asaza manerul canii si cel al linguritei ca si cum ar indica ora 16.00.

Ce facem cu servetelul
Picaturile de ceai prelinse pot fi indepartate cu servetele.
Daca trebuie sa te ridici de la masa, pune servetelul pe scaun, iar pe acesta baga-l sub masa.
Gazda da semnalul incheierii ceremonialului prin ridicarea servetelului din poala. Servetelul nu se impatureste la sfarsit, ci se pune desfacut in stanga farfuriei.

Cum se serveste ceaiul
Ceaiul trebuie servit de gazda sau invitati, nu de chelneri. Fiecare invitat trebuie sa-si ia cana direct de la cel care ii toarna. Acesta din urma tine farfurioara si ceasca in mana stanga si intreaba persoana daca vrea ceai mai tare sau mai slab. Cana trebuie umpluta pe trei sferturi, apoi se pun lapte, zahar sau lamaie, in functie de preferinte.

Pentru ceai slab se umple cana pe jumatate, se adauga apa fierbinte, dupa care se pun lapte, zahar sau lamaie. Regula spune ca mai intai se incorporeaza zaharul, intrucat acidul citric impiedica dizolvarea indulcitorului.

Daca este necesar, persoana care toarna ceai poate sa tina intr-o mana strecuratoarea, iar cu cealalta sa puna bautura.
Este preferat zaharul cubic intrucat cel granulat poate fi imprastiat usor, dar si pentru ca se dizolva incet, fara a fi necesara amestecarea cu o lingurita.

Laptele mascheaza gustul oricarui ceai, motiv pentru care este turnat in cana dupa acesta.
Lamaia merge de minune la majoritatea ceaiurilor negre. Adesea se pun pe masa furculite pentru lamaie. Cel care serveste ceaiul poate pune o felie direct in ceasca. Daca mai doresti ceai, persoana care te serveste indeparteaza felia de lamaie, iti toarna bautura, apoi iti poate pune alta felie de lamaie.

Este nepoliticos...
- sa refuzi sa torni ceaiul;
- sa umpli cana pana aproape de margine;
- sa torni ceai in mai multe cesti, iar apoi sa le servesti;
- sa pleci inainte ca invitatul de onoare sa se ridice de la masa;
- sa ridici degetul mic, chiar si abia observabil, atunci cand bei;
- sa agiti ceaiul ca si cum ai bea vin;

- sa faci zgomot cand mananci sau bei (nici macar lingurita nu trebuie sa atinga marginile cestii);
- sa ridici capacul de pe gaiwan;
- sa tii vertical lingura in cana;
- sa pui lingura in farfurioara, in fata canii;
- sa lasi sa cada lingura pe farfurioara;
- sa pui un servetel folosit pe masa inainte ca ceremonialul sa se incheie;

- sa pui felia de lamaie inaintea ceaiului in cana;
- sa asezi lamaia pe marginea farfurioarei;
- sa pui felia de lamaie din cana in farfurioara;
- sa indepartezi samburii de lamaie inainte de a pune felia in ceasca. Si ei pot aroma bautura;
- sa folosesti lingura pentru a presa felia de lamaie dupa ce ai pus-o in cana.

Autor:  Alina Tibichi