Site coolinaria.ro

Ghid pentru mancare indiana


Ghid pentru mancare indiana Bucataria indiana este influentata atat de climatul variat, de vecinatatea cu alte culturi asiatice, cat si de religie. Daca abundenta precipitatiilor din nord si sud duce la o varietate de fructe si legume, nu acelasi lucru se poate spune despre partea vestica. Tot datorita climatului umed, orezul se cultiva cu precadere in sud si est.

In Antichitate, dieta zilnica a locuitorilor Indiei cuprindea: fructe, legume, cereale, produse lactate, miere de albine si carne, in special de pui. In timp, s-a trecut la regim vegetarian. In plus, adeptii religiei musulmane nu consuma deloc carne de porc, iar hindusii, carne de vita.

Bucatarie indiana pe zone
Nordul Indiei are un climat extrem (veri fierbinti, ierni geroase), dar intrucat precipitatiile sunt prezente, se gasesc fructe si legume proaspete. Mai apoi, unele sunt uscate si folosite pentru prepararea painii. Renumita este painea coapta in cuptor de argila. Cele mai puternice influente vin dinspre Asia Centrala. Se pune accent pe produsele lactate si pe mancarurile vegetariene. Condimente specifice: coriandru, chimion, ardei iute uscat, turmeric, cardamom, scortisoara, cuisoare, garam masala, fenicul etc.

Sudul Indiei este puternic influentat de precipitatiile abundente. Fiind un mediu propice, se cultiva in cantitati uriase fructe, legume si orez. Poate si de aceea, in mare parte este adoptat regimul vegetarian. Bucataria sudica este renumita pentru gustul extrem de picant, poate cel mai condimentat dintre toate. Condimente utilizate: frunze de curry, mustar, seminte de schinduf, boabe de piper etc.

Estul Indiei, spre exterior, e caracterizat de consumul de peste, iar spre interior, de carnea de porc. Aici se resimt din plin influentele mongole si chinezesti. Adesea, mancarea se pregateste fie la aburi, fie prin prajire. Tot aici, locuitorii includ in dieta zilnica faina de porumb si faina de mazare. Condimente preferate: seminte de mustar, pasta de mustar, mix de condimente (seminte de chimion, de ceapa, de mustar si de schinduf).

Vestul Indiei este mai sarac, intrucat climatul uscat nu permite o asa varietate de fructe si legume. De aceea, ele sunt pastrate fie sub forma de muraturi, fie pudra. Datorita religiei hinduse, alimentatia este in mare parte vegetariana. In schimb, in zona de coasta predomina mancarurile cu peste si fructe de mare. Si vestul tarii se poate imparti pe mai multe bucatarii. Astfel, daca mancarea Rajasthani este condimentata si in majoritate vegetariana, bucataria Gujarat este dulce si in totalitate vegetariana. In schimb, in Laal Maas se consuma carne. Ingrediente des utilizate: porumb, linte, faina de mazare, unt, zahar, nuci, nuca de cocos.

Meniu indian
- mic dejun (nashta): ceai sau cafea, lapte batut, diverse mancaruri (in functie de regiune);
- pranz: mancare din orez, legume, desert (menit sa stimuleze digestia);
- cina ("evening breakfast" – mic dejun de seara): gustare, ceai.

Desert
Prajiturile indiene au la baza zahar si lapte / lapte condensat, adesea prajite. Restul ingredientelor variaza in functie de regiune. Spre exemplu, in est predomina cele facute din produse lactate.

Sortimente de ulei
Pentru gatit se folosesc diverse uleiuri, variind de la regiune la regiune, bineinteles. Indiferent de zona, insa, uleiul ghee (unt clarifiat) se pastreaza pentru zile speciale, cel mai adeseaza pentru diverse ritualuri de nunta si funeralii.

Uleiul de mustar se gaseste cu precadere in est, iar cel de arahide in vest si nord. Uleiurile de floarea-soarelui si de soia au patruns acum cateva zeci de ani pe teritoriul Indian.

Bauturi indiene
Ceaiul este bautura de baza in toata India. Se prepara prin fierberea frunzelor intr-un mix de apa, lapte si condimente, cum ar fi cardamom, cuisoare, scortisoara si ghimbir. La fel de cunoscuta este si cafeaua.

Bautura traditionala a Indiei este Lassi. Aceasta se pregateste din iaurt, apa sau lapte si diverse condimente mixate in blender. Pentru aroma se adauga: zahar, sare, apa de trandafiri, lamaie, capsuni si sofran.

Sharbat-ul este o bautura rece, preparata din fructe si petale de flori (trandafiri, hibiscus, lamaie, portocala, ananas etc.). Poate fi bauta simplu, diluata cu apa ori servita cu lingura.

Bauturi cu alcool: bere, bere din orez, lichior Goan (facut din suc de mere de acaju sau nuca de cocos).

Autor:  Alina Tibichi