Site coolinaria.ro

Sa ne pretuim corpul: 5 principii de viata


Sa ne pretuim corpul: 5 principii de viata A avea grija de noi inseamna a acorda atentie si organismului, si psihicului. Nu degeaba, romanii aveau dictonul mens sana in corpore sano. Iar atat timp cat suntem sanatosi din toate punctele de vedere, ne putem indeplini mai usor visele, ne dezvoltam armonios, schimbam in bine societatea.
Iata 5 principii ca sa ne pretuim corpul:

1. Sa evitam toxinele.
Zonele intens circulate si cele industriale sunt foarte poluate, motiv pentru care trebuie evitate cat mai mult cu putinta. Nu are rost sa inhalam aer cu noxe, cand ne putem bucura de oxigen curat.
Curios este faptul ca pana si locuintele noastre sunt poluate. Conform unor cercetari, nivelul de poluare din interior poate fi de o suta de ori mai mare decat cel din exterior.
De unde provine poluarea din camere? In primul rand, de la produsele de curatenie pe care le folosim. De aceea, e bine sa le depozitam intr-o incapere in care intram mai rar, iar dupa ce stergem praful sau spalam covoarele, sa deschidem larg ferestrele pentru aerisire.

2. Sa facem exercitii fizice.
Persoanele care sunt active fizic isi micsoreaza riscul dezvoltarii diabetului de tip 2 cu pana la 60%. Nu numai ca nu ne imbolnavim, dar ne imbunatatim si starea generala, intrucat prin miscare fizica se elibereaza hormoni esentiali pentru buna noastra dispozitie.

3. Sa ne eliberam de stres.
Unele persoane prefera sa mediteze, altele se inscriu la cursuri de yoga ori diverse arte martiale. Chiar si muzica preferata, ascultata acasa sau in casti, in drum spre scoala si serviciu, este de folos. Iesitul in oras cu prietenii garanteaza socializare si raset, exact de ce ai nevoie cand te simti stresat si usor iritabil.
Alta modalitate usoara de a scapa de stres consta in pregatirea unei liste cu ce anume trebuie sa faci in ziua urmatoare. Astfel, nici nu te vei simti aglomerat cu sarcinile, nici nu vei intra in panica.

4. Sa urmam o dieta bazata pe fructe si legume.
Daca persoanele care consuma carne prezinta un risc de pana la 50% de a muri din cauza unui atac de inima, vegetarienii au numai 4%.

5. Sa avem grija de psihic.
Acest lucru il putem face prin: somn adecvat, adoptarea unui regim alimentar sanatos, practicarea unor hobby-uri, renuntarea din cand in cand la televizor si calculator etc.

Autor:  Alina Tibichi