Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit in vase de inox


Sfaturi pentru gatit in vase de inox Indiferent ca pregatim omleta, ciuperci sotate sau friptura, intotdeauna trebuie sa folosim un vas. Cel mai adesea, gatim in tigaie. Uneori, insa, preparatele nu au gustul pe care il dorim, se acumuleaza fum in bucatarie sau chiar frecam de zor la vase pentru a le curata.
De ce? Pentru ca nu stim sa folosim adecvat vasele de gatit.

Vasele de teflon, spre exemplu, se zgarie repede pentru ca introducem in ele ustensile de metal si le stergem cu un burete mult prea abraziv. In cazul vaselor de inox este vorba si de putina chimie. Iata mai multe informatii despre acestea din urma.

Avantajele folosirii vaselor de inox
- alternativa buna pentru situatiile cand nu avem nimic de teflon la indemana;
- nu reactioneaza cu acizii din mancaruri;
- sosul pregatit in ele, dupa sotare, este delicios.

Dezavantajele folosirii vaselor de inox
- incalzesc neuniform;
- in general, mancarea se prinde de vase. Acest lucru e cauzat de legaturile chimice formate intre alimente si metalul din care e fabricat recipientul.

Sfaturi
- daca vrei sa-ti cumperi o tigaie din inox, ai grija sa aiba peretii mai grosi, pentru a conduce cat mai bine caldura;

- nu se gateste la temperatura foarte mare, pentru ca mancarea se va arde;
- nu te astepta ca rezultatul sa fie acelasi ca atunci cand folosesti ceva de teflon;

- sosul clasic pentru friptura se face prin amestecarea laptelui cu faina si aducerea compozitiei in punctul de fierbere. Atunci se da focul la minim si se lasa sa fiarba pana cand se ingroasa, amestecand;

- poti folosi lingura de metal in tigaia de inox, dar pentru ca intotdeauna lasa urme, mai bine optezi pentru linguri de lemn si silicon;

- sfaraiala care se aude din tigaie este, de fapt, apa intrata in contact cu uleiul fierbinte. Daca auzi ca mancarea sfaraie, trebuie sa micsorezi intensitatea flacarii pentru a nu arde mancarea.

Cum gatim in vase de inox
Se unge cu 2-3 linguri de ulei toata tigaia. Se pune vasul pe aragaz, la foc potrivit. Dupa ce s-a incins uleiul, se pune carnea in tigaie si se rumeneste pe ambele parti, la foc mediu spre mare. Se micsoreaza intensitatea flacarii si se continua prajirea pana cand termometrul de bucatarie arata ca este gata.
Se pune carnea pe o farfurie, iar in tigaie se toarna vin de gatit, supa ori bulion. Se da focul la mare si se aduce compozitia la punctul de fierbere. Dupa aceea, se micsoreaza intensitatea caldurii pana la minimum si se lasa la fiert pana cand scade compozitia. Astfel, mancarea va avea mai multa savoare.

Cum curatam vasele de inox
Tigaia se curata turnand in ea apa si detergent si punand-o apoi pe foc, pentru ca lichidul sa inceapa sa fiarba. Atunci se indeparteaza de caldura, se arunca apa si se spala folosind chiar si un burete de sarma.
Inainte de a pune tigaia in chiuveta, las-o la racit. Se poate curata si in masina de spalat vase.

Ce facem ca sa nu se prinda mancarea
Incinge niste ulei in tigaie. Lichidul usuca exteriorul produselor, ajuta la eliminarea apei din ele, iar uleiul formeaza o pelicula pe alimente care impiedica arderea.
Pe de alta parte, uleiul foarte, foarte fierbinte reactioneaza cu atomii de metal si formeaza un strat oxidic subtire, care permite eliberarea acestora si reactia lor cu legumele, carnea etc.

Cum eviti sa arzi mancarea in vase de inox
- vasul trebuie sa fie curat;
- produsele alimentare trebuie sa fie uscate si nu foarte reci, ci la temperatura camerei;

- uleiul trebuie incins. Ori torni ulei rece in tigaie incinsa, ori de la inceput si uleiul, si tigaia sunt reci. Daca pui ulei rece in tigaie incinsa folosesti mai putin ulei. Unii bucatari prefera tigaie rece – ulei rece intrucat vor sti mai bine dupa aceea cand vasul a ajuns la temperatura optima pentru gatit;

- cand uleiul incepe sa-si piarda din vascozitate inseamna ca este incins;
- daca pui prea multa mancare in tigaie, risti sa nu o gatesti cum trebuie, ba chiar s-o si arzi, intrucat aglomerarea de alimente inseamna pastrarea umiditatii.

Autor:  Alina Tibichi