Site coolinaria.ro

Idei de retete: 10 deserturi pentru dieta DASH


Idei de retete: 10 deserturi pentru dieta DASH Daca unele diete au drept scop obtinerea siluetei perfecte, altele trebuie respectate pentru tratarea anumitor afectiuni de sanatate.
Dieta Dash este recomandata persoanelor care sufera de hipertensiune, asadar celor care trebuie sa renunte la grasimi si colesterol si sa introduca in regimul alimentar mineralele si cerealele integrale. Iata cateva retete de deserturi pe care le pot gati adeptii dietei Dash.

1. Kebab de fructe
Ingrediente

115 g iaurt cu lamaie, fara zahar si cu putine grasimi, 1 lingura suc de lamaie proaspat, 1 lingura de coaja rasa de lamaie, 4-6 bucati mari de mar, 4-6 capsuni, 1 kiwi curatat si taiat, jumatate de banana feliata, 3-6 boabe de struguri, 4 betisoare de frigarui.

Mod de preparare
Se amesteca intr-un bol sucul de lamaie cu coaja de lamaie si cu iaurtul, se acopera si se baga in frigider. Pe fiecare betisor se pune cate un fruct din cele mentionate anterior, apoi se cufunda in amestecul de lamaie.

2. Pere fierte
Ingrediente

4 pere, 230 ml suc de portocale, 60 ml suc de mere, 1 lingura praf de scortisoara, 1 lingura praf de nucsoara, 115 g zmeura proaspata, 2 linguri coaja rasa de portocala.

Mod de preparare
Se amesteca scortisoara cu sucurile si cu nucsoara. Se curata perele, se scot semintele, iar apoi se pun intr-o tigaie. Se adauga mixul de suc. Se lasa la fiert la foc mic in jur de jumatate de ora. Din cand in cand se intorc perele. Se pun apoi pe farfurii si se garnisesc cu zmeura si coaja de portocala. Se servesc imediat.

3. Orange Dream
Ingrediente

350 ml suc de portocala, 230 ml lapte de soia cu vanilie rece, 80 g tofu, 1 lingura miere de albine neagra, 1 lingura de coaja de portocala rasa, jumatate de lingura de esenta de vanilie, 5 cuburi de gheata, 4 felii de portocala curatate.

Mod de preparare
Se amesteca toate ingredientele intr-un blender timp de 30 secunde. Compozitia spumoasa se serveste in pahare decorate cu felii de portocala.

4. Prajitura cu ciocolata
Ingrediente

700 g faina alba pentru aluat frantuzesc, 230 g zahar, 3 linguri de pudra de cacao neindulcita, jumatate lingura de sare, bicarbonat de sodiu, 1 lingura vanilie, 2 linguri otet de vin, 115 ml ulei de canola, 260 ml apa.

Mod de preparare
Se preincalzeste cuptorul la 175 grade Celsius. Se amesteca direct intr-o tigaie nedegresata faina, pudra de cacao, zaharul, bicarbonatul de sodiu si sarea, folosind un tel. Cu o lingura se fac trei gropi in mixtura uscata. Intr-una se pune vanilia, in a doua otetul, iar in a treia uleiul. Se incalzeste apa pana ajunge in punctul de fierbere, dupa care se adauga incet peste compozitia pregatita anterior. Se omogenizeaza cu un tel in jur de 2 minute. Se coace 25-30 minute sau pana cand trece testul scobitorii.

5. Parfait multicolor
Ingrediente

550 g capsuni proaspete, 350 g afine.
Pentru crema
230 g iaurt dulce cu vanilie cu putine grasimi, 60 g crema de branza, 1 lingura miere de albine.

Mod de preparare
Amesteca ingredientele pentru crema pana rezulta o compozitie spumoasa. In fiecare pahar de parfait pune cate 76 g de capsuni, apoi 3 linguri de crema si 57 g afine. Decoreaza cu restul de crema.

6. Paine rapida cu morcov si condimente
Ingrediente

115 g faina obisnuita, 230 g faina de grau integral, 2 linguri praf de copt, jumatate lingura bicarbonat de sodiu, jumatate lingura praf de scortisoara, un sfert lingura ghimbir macinat, 80 g unt la temperatura camerei, 60 g + 2 linguri zahar brun, 80 ml lapte degresat, 2 linguri de suc de portocale neindulcit, 2 albusuri batute, 1 lingura esenta de vanilie, 1 lingura coaja de portocala rasa, 350 g morcovi ras, 2 linguri stafide, 1 lingura nuci tocate.

Mod de preparare
Se amesteca primele 6 ingrediente intr-un bol, apoi se lasa deoparte. Cu ajutorul unui mixer se bat untul cu zaharul, apoi se incorporeaza laptele, sucul de portocale, albusurile, esenta de vanilie si coaja de portocala. Cand s-au omogenizat se adauga stafidele, morcovii si nucile si prima compozitie pregatita.
Se pune aluatul intr-o tava in care am pulverizat in prealabil spray de copt. Se da la cuptor pentru 45 minute, la 190 grade, sau pana cand trece testul scobitorii. Se lasa la racit pe un gratar.

7. Piersici la cuptor
Ingrediente

8 piersici curatate si feliate, zeama de la o lamaie, 60 g zahar brun, 1/3 lingura pudra de scortisoara, 1/4 lingura pudra de nucsoara, 115 g faina de grau, 2 linguri de margarina fara grasimi trans, 60 g fulgi de ovaz.

Mod de preparare
Se preincalzeste cuptorul la 190 grade Celsius. Se pulverizeaza spray de copt pe o tava de placinta, apoi se pun in ea feliile de piersica, se stropesc cu zeama de lamaie si se presara scortisoara si nucsoara. Separat se amesteca zaharul brun si faina, dupa care se adauga margarina si fulgii de ovaz. Mixul obtinut se pune peste piersici. Se da la cuptor pentru 30 de minute sau pana cand toppingul s-a rumenit. Se servesc calde.

8. Desert cu crema de fructe
Ingrediente

110 g crema de branza fara grasimi, 115 ml iaurt fara grasimi, 1 lingura zahar, 1/2 lingura vanilie, 300 g mandarine uscate, 230 g piersici feliate si uscate, 230 g felii de ananas uscat, 4 linguri nuca de cocos.

Mod de preparare
Se amesteca iaurtul cu crema de branza, vanilia si zaharul folosind un mixer, la viteza mare. Separat se obtine o compozitie din ananas, mandarine si piersici. Se pune peste ea crema de branza, se amesteca inca o data, se acopera si se da la frigider. Cand s-a racit de tot se serveste in boluri, cu nuca de cocos presarata deasupra.

9. Capsuni cu crema
Ingrediente

350 g smantana fara grasimi, 115 g zahar brun, 2 linguri lichior Amaretto, capsuni proaspete, injumatatite.

Mod de preparare
Se omogenizeaza smantana cu lichiorul si zaharul brun. Mixul rezultat se amesteca apoi cu capsuni. Se acopera si se da la frigider pentru o ora. Inainte de servire se poate decora cu capsuni.

10. Mix de fructe
Ingrediente

230 g zmeura proaspata, 230 g afine proaspete, 450 g mere taiate cubulete, 2 linguri zahar brun, jumatate lingura pudra de scortisoara, 1 lingura coaja de lamaie, 2 linguri zeama de lamaie, 1 1/2 lingura amidon de porumb.

Pentru topping
albus, 60 ml lapte de soia, 1/4 lingura sare, jumatate lingura vanilie, 1 1/2 lingura de zahar brun, 180 g faina pentru aluat frantuzesc.

Mod de preparare
Se preincalzeste cuptorul la 175 grade Celsius si se pulverizeaza praf de copt pe formele de placinta ori souffle. Se amesteca afinele cu zmeura, zaharul, merele, coaja de lamaie, sucul de lamaie si cu scortisoara. Cand s-au omogenizat se pune amidonul. Se amesteca usor, pentru a se incorpora si acesta, dupa care se lasa deoparte.
Separat se bate albusul, apoi se adauga sarea, laptele de soia, zaharul, vanilia si faina. Compozitia cu fructe se pune in forme, se toarna mixul cu oua si se da la cuptor, pentru aproximativ o jumatate de ora. Se serveste cald.

Foto: Flickr

Autor:  Alina Tibichi