Site coolinaria.ro

Folositi cu moderatie suplimentele vitaminoase


Folositi cu moderatie suplimentele vitaminoase Aproape zilnic ni se ofera reclame ale unui alt produs miraculos, care contine vitamine si minerale esentiale si care poate vindeca cele mai crunte boli ale vremurilor noastre. Daca insa iei la puricat unele dintre aceste produse si observi lipsa lor completa de eficienta de-a lungul timpului te intrebi la ce se mai produc in continuare asemenea suplimente, mereu intr-o alta fomula, daca nici cele mai vechi nu si-au demonstrat inca utilitatea.

Realitatea este ca noi insine putem reduce avalansa de suplimente vitaminoase de pe piata fie dovedind autoritatii consumatorului ca e vorba de un produs nociv fie alegandu-le constant pe acelea recomandate de catre medici si falimentand astfel producerea de produse alternative ineficiente. Conform standardelor in vigoare un supliment de vitamine se defineste ca:

- suplimenteaza hrana consumata in mod regulat;
- contine unul sau mai multi ingredienti alimentari de baza (inclusiv vitamine, minerale, ierburi, plante etc.);
- vine sub forma de capsule, tablete sau lichide;
- poarta pe eticheta indicatia "Supliment Alimentar".

Exista cam 2 tipuri diferite de suplimente alimentare. In primul rand vorbim de vitaminele si mineralele la capsule/tablete, care sunt microingredienti alimentari care sa ajute la echilibrarea organismului d.p.v. alimentar. Suplimentele pe baza de plante si ierburi, care au o finalitate terapeutica, reprezinta a doua categorie, iar tot aici pot fi mentionate si produsele de origine vegetala sau animala care, de asemenea contin elemente de baza esentiale pentru buna functionare a organismului si care au tot o finalitate terapeutica.

In general vitaminele si multivitaminele sunt destinate imbunatatirii generale a starii de sanatate pe cand plantele, uleiurile si curele pe baza de anumite produse alimentare tintesc o anumita sectiune a organismului sau un organ aparte precum ficatul, rinichii sau plamanii. Ambele categorii de suplimente alimentare sunt aducatoare de beneficii pe termen scurt si lung, dar numai cele preparate pe baza unor evidente stiintifice solide vor reusi sa contribuie la echilibrul alimentar si nu sa duca la dezvoltarea unor afectiuni printr-un aport nejustificat de minerale complet nerecomandat anumitor categorii de persoane.

Carentele vitaminoase si absenta unor minerale din organism vor avea un efect negativ asupra capacitatii de recuperare in cazul bolilor si a preventiei acestora, dar suplimentele alimentare nu vor tine niciodata locul dietei normale bazata pe fructe, legume, cereale si carne. Combinarea anumitor suplimente cu tratamentul medicamentos prescris de medic poate avea efecte grave asupra organismului si este recomandata precautie si transparenta in asemenea situatii. Cele mai fericite situatii cand multivitaminele se dovedesc cu adevarat utile sunt in cazul copiilor si al femeilor gravide. Pentru varstnici multivitaminele pot reprezenta un risc insa un supliment alimentar fortificat cu potasiu, vitamina D si altele necesare la acasta varsta se va dovedi util.

In consecinta, in special daca se urmareste inceperea unei cure pe baza de plante si suplimente alimentare alternative, se recomanda mai intai consultarea medicului. Acest lucru in paralel cu o dieta sanatoasa vor contribui la atingerea obiectivelor dorite si se va evita astfel situatia in care se risca agravarea bolii si nu ameliorarea acesteia prin luarea unor suplimente alimentare care par benefice, dar se dovedesc cu timpul ca sunt de fapt nocive.

Autor:  Lucia Mihailescu