Site coolinaria.ro

Cum facem prajituri de Craciun mai sanatoase


Cum facem prajituri de Craciun mai sanatoase Turta dulce, Alba-ca-Zapada, nuci umplute! Iata numai trei retete dulci pe care le pregatim de Craciun. Sunt delicioase si usor de preparat, insa nu neaparat si sanatoase. Ca sa avem sarbatori linistite si fara probleme, e bine sa incercam sa pregatim bucate care pica mai usor.

Iata cateva idei utile pentru a gati prajituri de Craciun mai sanatoase:
- inlocuieste untul cu ulei de canola, daca nu in totalitate, macar partial. Untul contine multe grasimi saturate, nocive pentru organism;
- alege retete in care toate ingredientele pot fi inlocuite;
- opteaza pentru indulcitori naturali. Evita siropul de porumb, fructoza, maltoza, sucroza etc. Alege, in schimb, zahar nerafinat, sos de mere, sirop de artar, miere de albine etc.
- gateste cu condimente dulci, precum: esenta de migdale, scortisoara, cuisoare, nucsoara, ienibahar;

- foloseste faina integrala. Contine mai multe fibre ca faina obisnuita;
- evita ingredientele artificiale, cum ar fi colorantii. Pentru decor, inlocuieste-i cu ciocolata topita, nuci, fructe;
- alege retete cu fructe si legume. Pregateste deserturi din felii de ananas, mere si capsuni date prin ciocolata;
- daca ai retete in care trebuie sa pui suc, renunta la sucurile din comert in favoarea celor pregatite in casa.

Prajiturele cu unt de arahide
Ingrediente

96 g unt de arahide, 85 g miere de albine, 100 g zahar granulat, 76 g unt, 2 oua, 2 linguri de esenta de vanilie, 380 g faina de grau integrala, 1 lingura bicarbonat de sodiu, jumatate de lingura de sare.
Mod de preparare
Se amesteca untul de arahide cu mierea de albine, untul si zaharul pana cand rezulta o compozitie pufoasa, apoi se adauga vanilia si ouale. Intr-un bol separat se pregateste un mix din bicarbonat de sodiu, faina si sare. Treptat se pune compozitia pregatita anterior. Se ia cu lingura din compozitie si se pune cate putin pe hartie de copt. Se da la cuptor la 190 grade, pentru aproximativ 10 minute sau pana cand se rumenesc.

Autor:  Alina Tibichi