Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit cartofi copti


Sfaturi pentru gatit cartofi copti Cand nu ai chef sa gatesti, organizezi o seara de film ori vrei o gustare, poti coace niste cartofi. Potriviti de condimente si serviti cu diverse toppinguri, ei sunt deliciosi. Iata ce trebuie sa stii pentru a pregati cei mai buni cartofi copti.

Cand mergi la piata, nu cumpara cartofi cu pete sau care au inceput sa incolteasca, ci alege-i pe cei fara zgarieturi si urme ciudate. Important este, de asemenea, sa aiba aceeasi dimensiune, pentru a se coace uniform. Pana ii gatesti, cartofii se depoziteaza in locuri aerisite si racoroase.

Inainte de a-i pune in cuptor, cartofii trebuie spalati foarte bine sub un jet de apa rece. In unele magazine se gasesc perii speciale pentru asa ceva. Atentie: cartofii nu se usuca dupa ce sunt spalati! Apoi, trebuie intepati usor cu o furculita. Procedand astfel, aerul din ei va iesi mult mai repede, iar cartofii nu se vor arde.

Metode pentru copt cartofi
1. Cartofi la cuptor

Preincalzeste cuptorul la 220 grade Celsius. Unge cartofii cu ulei de masline, presara piper si sare si inteapa-i cu furculita. Pune-i apoi pe grill sau intr-o tava de copt da-i la cuptor pentru 45-60 minute.

2. Cartofi in folie
Urmeaza pasii mentionati anterior, numai ca, de data aceasta, cartofii trebuie pusi in folie alimentara. Coaja lor va fi si mai moale, iar ei se vor pastra calzi mai mult timp.

3. Cartofi la microunde
Pregateste-i ca de obicei, pune-i in vasul pentru microunde si seteaza aparatul la putere maxima, pentru 5 minute. Intoarce-i apoi si mai lasa-i inca 3-5 minute.

Bine de stiut
- nu inveli cartofii in folie de aluminiu, pentru a nu capata o textura ca si cum ar fi fost pusi la fiert;
- la jumatatea timpului, intoarce cartofii, pentru a nu se arde;
- se pot servi cu: iaurt fara grasimi, branza de vaca, rosii fierte, broccoli fiert, mustar iute, sos salsa, unt, smantana, branza rasa, bacon maruntit.

Autor:  Alina Tibichi