Site coolinaria.ro

Mancam sanatos dupa Sarbatori


Mancam sanatos dupa Sarbatori Anual, doctorii ne recomanda sa nu facem excese culinare de sarbatori, dar pentru ca mesele festive arata prea bine, nu refuzam nimic, iar apoi ne mustra constiinta. Nu numai ca ne ingrasam, dar apar si probleme de sanatate, in anumite cazuri. Pentru a evita situatiile neplacute, este indicat nu neaparat sa urmam un regim alimentar strict, ci sa avem grija sa introducem in dieta zilnica vitamine mai multe, calciu, carbohidrati, dar si o ora-doua de somn in plus. Iata ce ne lipseste din alimentatie dupa sarbatori:

1. Carbohidrati de calitate superioara
Din cauza faptului ca nu avem soare prea mult iarna, cantitatea de serotonina (hormonul starii de bine) incepe sa scada. Poftele subite de a rontai ceva sunt un semn ca trebuie sa-ti cresti nivelul de serotonina. Atentie la ce consumi! Alege gustari din cereale integrale, dar si cartofi dulci, bostan si dovlecei.

2. Fructe si legume
Vara este sezonul cand magazinele abunda de fructe si legume, dar acest lucru nu inseamna ca dispare totul cand vine iarna. Cumpara struguri rosii, citrice, rodii, morcovi etc. Consuma, asadar, fructe si legume cat mai mult cu putinta.

3. Suplimente de vitamina D
S-a dovedit stiintific ca vitamina D scade riscul dezvoltarii cancerului mamar, ovarian si de colon cu pana la 50%.

4. Vitamina C
Aceasta diminueaza foarte mult simptomele racelii si gripei si gripa chiar le previne.

5. Iaurt
Potrivit unui studiu german, probioticele din iaurt pot scadea convalescenta cauzata de raceala cu pana la doua zile.

6. Lapte
Proteinele si vitaminele din produsele lactate intaresc sistemul imunitar, acesta fiind mai sensibil iarna decat in orice alt anotimp. In plus, calciul din ele fortifiaza oasele.

7. Mic dejun sanatos
Poti incepe cu un bol de ovaz. Pe langa faptul ca e gustos, contine fibre, iar acestea dau senzatie de satietate mai mult timp, constituie si o sursa eficienta de energie. In plus, contine minerale si vitamine.
Amesteca intr-un bol ovaz si lapte degresat, dar nu pune zahar ori sare. Adauga, in schimb, stafide, caise uscate, o banana feliata si orice alt fruct care iti place.

Autor:  Alina Tibichi