Site coolinaria.ro

Kiwi - sanatate naturala


Kiwi - sanatate naturala In general, pietele si supermarketurile nu ofera o varietate mare de fructe si legume. Chiar daca foarte multe produse se comercializeaza vara si toamna, intrucat atunci este sezonul lor, nu inseamna ca iarna nu avem nimic la dispozitie. Unul din fructele pe care le gasim mai tot timpul este kiwi.

Ce contine kiwi: acid folic (necesar pentru femeile insarcinate), vitamina C (imbunatateste absorbtia fierului si stimuleaza sistemul imunitar), vitamina E (scade riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare), calciu, crom (pentru reglarea batailor inimii), fier, cupru, zinc (benefic pentru sanatatea parului, a pielii, unghiilor si dintilor), magneziu, potasiu, fibre, fitonutrienti (protejeaza organismul fata de anumite forme de cancer).

Kiwi si inima
Regleaza presiunea arteriala, datorita continutului de potasiu (mentine in echilibru fluidele din organism si electrolitii). In plus, uleiul din semintele de kiwi e bogat in acid alfa-linolenic (un tip de acid omega-3). Acesta e asociat cu un risc mai mic de dezvoltare a afectiunilor cardiovasculare.

Kiwi si sistemul digestiv
Datorita continutului mare de fibre, trateaza constipatia si ajuta la indepartea toxinelor din colon, evitand astfel dezvoltarea cancerului de colon.

Kiwi si ochii
Acest fruct este o sursa excelenta de luteina si zeaxantina. Luteina este eficienta impotriva cataractei.

Kiwi si aparatul respirator
Conform unui studiu efectuat in Italia, copiii care au mancat kiwi de 5-7 ori pe saptamana au avut mai putine probleme de respiratie, iar asta se datoreaza continutului de vitamina C (se spune ca in kiwi se gaseste mai multa vitamina C decat intr-o portocala).
In categoria problemelor ameliorate se incadreaza si suieratura respiratorie acuta din timpul noptii. Chiar si persoanele care sufera de astm au observat imbunatatirea starii de sanatate in urma consumul de kiwi de doua pe saptamana.

Alte informatii despre kiwi:
- are acelasi efect ca aspirina, daca e consumat zilnic (scade riscul coagularii sangelui), dar fara sa cauzeze inflamatii ori sangerari la nivelul tractului intestinal;
- contine acid argininic, important pentru tratarea impotentei barbatilor;
- protejeaza ADN-ul (are efecte antioxidante);
- vitamina C este asociata cu reducerea severitatii osteoartritei, a astmului si previne aparitia cancerului de colon si a diabetului.

Atentie: intrucat contine cantitati destul de mari de oxalati, persoanele cu afectiuni renale trebuie sa evite consumul de kiwi. Acelasi lucru trebuie sa-l faca si persoanele alergice la ananas, papaya si latex.

Autor:  Alina Tibichi