Site coolinaria.ro

Gatim sanatos cu chimen


Gatim sanatos cu chimen Utilizat de foarte mult timp, fiind mentionat chiar si in Vechiul Testament, chimenul se regaseste cu precadere in preparate vietnameze, mexicane, americane si thailandeze. Datorita continutului de fier si mangan, este recomandat in special femeilor aflate la menstruatie.

In plus, fierul este o componenta a hemoglobinei (aceasta transporta oxigenul din plamani spre toate celulele corpului). Ba mai mult, unii cercetatori afirma ca poate avea proprietati anti-cancerigene. De asemenea, stimuleaza secretia enzimei pancreatice si sistemul imunitar. Sa nu uitam si faptul ca adesea il folosim pentru a trata o banala raceala.

Pe piata se gaseste atat chimen, cat si chimion. Acestea se aseamana mult, intrucat fac parte din aceeasi familie de plante, dar sunt diferite. Chimenul are un gust picant si o aroma usor intepatoare si dulce, iar chimionul este mai amar si este utilizat mai ales in curry.

Selectie si depozitare
- se gaseste pe tot parcursul anului;
- chimenul se tine intr-un loc racoros, intunecos si uscat;
- semintele rezista si isi pastreaza aroma mai bine decat maruntite;
- semintele intregi sunt proaspete pana la un an, iar semintele maruntite in jur de 6 luni.

Sfaturi pentru gatit cu chimen
- foloseste seminte proaspete in loc de pudra de chimen, pentru mai multa aroma;
- poate fi prajit sau pus in ulei;
- amestecul de chimen si chimen este ideal ca dressing pentru salate;
- chimenul se pune si in taco (se amesteca bine cu carnea de vita tocata);
- in anumite tari din Orientul Mijlociu se pregateste un amestec afrodisiac din: chimen, miere de albine si piper negru.

Idei de retete cu chimen
Ceai de chimen

Fierbe cateva seminte de chimen, apoi lasa-le deoparte in jur de 8-10 minute.

Sfecla rosie cu ceapa si chimen
Incinge o tigaie la foc mediu, apoi pune ulei de canola, usturoi maruntit si ceapa tocata. Cand au prins o culoare usor translucida, adauga pudra de chimen, iar dupa 2 minute presara putina faina.
Amesteca aprox. un minut, apoi pune sare, apa, rosii tocate si sfecla rosie, curatata si taiata cuburi. Lasa mancarea la foc mic cel putin o jumatate de ora.

Carne de pui cu mere si chimen
Unge cu putin unt o tigaie mai mare si rumeneste in ea copanele de pui. Muta-le apoi intr-o tava gresata. In restul de grasime din tigaie soteaza merele tocate, ceapa feliata subtire si ciupercile maruntite, pana cand merele devin crocante.
Adauga faina, apa, sos Worcestershire, supa-crema de ciuperci, chimen si potriveste de piper si sare. Amesteca bine si compozitia pune peste carne, apoi acopera vasul si da la cuptor pentru o ora, la 140 grade Celsius. Dupa ce scoti tava presara pudra de chili. Poti servi cu orez.

Salata de fasole cu chili si chimen
Amesteca fasole (pot fi mai multe sortimente), ceapa tocata, rosii tocate, coriandru proaspat si faina de malai dulce, apoi lasa deoparte.
Pune intr-un borcan zeama de lime, ulei de canola, chimen, pudra de chili, piper si sare, infileteaza capacul si agita bine. Mixul rezultat trebuie turnat peste salata si omogenizat. Salata se lasa la rece 2 ore inainte de servire. Se poate manca cu tortilla sau se serveste drept garnitura la o mancare cu carne de pui.

Salata cu somon in crusta si chimen
Prajeste cateva seminte de cedru intr-o tigaie, apoi pune-le intr-un castron si amesteca-le cu fasole negre, arpagic feliat, bucati mai mari de portocala, coriandru tocat si branza faramitata.
In alt bol, pregateste un dressing din chimen, otet balsamic, ulei de masline, suc concentrat de portocale, sare si usturoi zdrobit. Acopera salata cu acest dressing. Separat, amesteca paprika, piper, sare si chimen, cufunda bucatile de peste in mix, apoi pune-le pe gratar ca sa prinda crusta. Pestele se serveste cu salata pregatita anterior.

Autor:  Alina Tibichi