Site coolinaria.ro

Refolosirea uleiului de gatit


Refolosirea uleiului de gatit Din pacate multe gospodine din Romania refolosesc uleiul de gatit chiar si la o saptamana dupa ce acesta a fost folosit la prepararea unor prajeli. Motivatia este si una de natura financiara, dorindu-se astfel realizarea unei economii, dar si una "ecologica", incercandu-se cumva sa se evite aruncarea unei cantitati mai mari de ulei alimentar si depozitandu-se la frigider cu scopul utilizarii sale ulterioare.

Exista chiar si metode "sigure" de limpezire a uleiului folosit, dar se uita mereu ca, odata utilizat, uleiul alimentar isi va schimba compozitia initiala si va deveni doar prin simpla sa incalzire un ingredient alimentar care contine toxine nu usor de eliminat pe viitor. Una dintre aceste toxine, descoperita relativ recent se numeste 4-hidroxi-trans-2-nonenal (HNE) si are efecte negative multiple asupra sanatatii daca se refoloseste in mod frecvent uleiul de gatit.

Se stie ca gospodinele reutilizeaza uleiul alimentar de zeci de ani si nu ar fi chiar asa o mare problema daca acesta este refolosit la prepararea unor alimente pentru aceeasi masa insa nu e nicidecum bine sa il depozitam la frigider si sa il folosim a doua zi in speranta ca el a fost bine conservat si nu va fi chiar atat de nociv. Cel mai mare risc este atunci cand se permite ca uleiul sa se solidifice sau sa formeze mici aglomerari (prin rancezire) creandu-se radicali chimici cu un potential mare cancerigen.

Ca recomandari utile in cazul in care totusi alegeti sa refolositi uneori uleiul alimentar tineti cont de urmatoarele masuri de precautie:

- uleiul folosit se strecoara prin cateva straturi de panza pentru a se filtra orice particula carbonizata;
- cand folositi prima oara uleiul se indeparteaza straturile alterate sau zdrobite de pe alimentele de prajit (acestea pot sa se carbonizeze mai usor desprinzandu-se din corpul alimentului);
- cand folositi prima oara uleiul incercati sa mentineti temperatura la un nivel constant (folositi un termometru pentru bucatarie), fiind recomandata de obicei temperatura de maximum 190°C.
- cand folositi prima oara uleiul imediat dupa ce ati incheiat prajirea, inchideti aragazul sau indepartati uleiul de sursa de caldura pentru ca altfel se accelereaza procesul de rancezire;
- depozitati uleiul intr-un loc intunecat si racoros, la frigider de obicei, daca vor mai trece cateva ore pana ce il veti refolosi;
- daca nu aveti o tigaie potrivita si folositi una de fier sau de cupru atunci renuntati sa mai refolositi uleiul intrucat acesta va fi deja incarcat de toxine.
- atunci cand refolositi uleiul observati mai intai daca si-a pastrat culoarea obisnuita, daca nu e vascos, daca nu are particule suspecte si daca nu miroase diferit;
- cand prajiti alimentele cu ulei refolosit si acesta elimina fum mai mult decat ar fi normal atunci e un semn ca uleiul este alterat dincolo de limitele sigure.

Autor:  Lucia Mihailescu