Site coolinaria.ro

3 idei de retete pentru brunch


3 idei de retete pentru brunch Despre brunch se stie ca este o masa servita intre micul dejun si pranz. Potrivit unui supliment al Dictionarului Oxford, cuvantul a fost folosit prima data in 1895, pentru a descrie o masa de duminica servita putin mai tarziu decat micul dejun.

In general, brunch-ul consta in: carnaciori, oua, sunca, clatite, produse de patiserie, dar in unele hoteluri se pot servi chiar si tarte quiche, carne de pui, fructe de mare, salate, iar ca bauturi Bloody May, cocktail Mimoza.
In Franta i se spune le grand petit dejeuner, adica "marele mic dejun", dar termenul nu ilustreaza pe deplin ideea de brunch.

Iata 3 idei de retete pe care le poti pregati acasa pentru un brunch gustos:

1. Marmelada rapida de mandarine
Ingrediente

1 1/2 kg mandarine, 1 pastaie de vanilie, 200 g zahar, 240 ml apa, 1/2 mar Granny Smith (mar de iarna).

Mod de preparare
Se spala mandarinele, se taie in patru si se storc de zeama cu ajutorul unui storcator manual. Apoi se curata bucatelele de coaja, iar aceasta se taie in fasii subtiri. Intr-un bol mic se pun boabele de vanilie, pastrand si pastaia, si semintele.
Intr-o oala mare de fonta se amesteca vanilia cu sucul, coaja, zaharul, apa si marul. Se aduce totul in punctul de fierbere, apoi se lasa la foc mic, amestecand ocazional. Dupa aproximativ o ora, timp in care coaja s-a inmuiat, iar lichidul s-a ingrosat, se scot marul si pastaia de vanilie.
Se lasa marmelada deoparte cam o ora, pentru a se raci complet, apoi se pune intr-un borcan mare de sticla si se baga in frigider. Rezista pana la doua saptamani.

2. Briose cu banane si sirop de artar
Ingrediente

2 banane mari si coapte, 2 linguri sirop de artar, 2 oua, 50 ml lapte, 50 ml smantana, o picatura esenta de vanilie, 50 g zahar pudra, 1 lingura scortisoara, un varf de cutit de nucsoara, briose mari, 100 g unt, iaurt cu vanilie.

Mod de preparare
Se curata si se feliaza bananele, se paseaza impreuna cu siropul de artar, formand un piure, dupa care se lasa compozitia deoparte. Separat, folosind un tel, se amesteca bine ouale cu smantana, laptele, zaharul, vanilia, scortisoara si nucsoara.
Se preincalzeste cuptorul la 160 grade Celsius. Cu ajutorul unui cutit ascutit se taie briosele formand un buzunarel, se umplu cu mixul de banane, apoi se cufunda in amestecul cu oua, cate 30 secunde pe fiecare parte.
Intr-o tigaie antiaderenta se topeste jumatate din unt. Cand incepe sa sfaraie se pun briosele si se lasa la rumenit in jur de 2 minute pe fiecare parte. Apoi se dau in cuptor pentru 5 minute ca sa fie cat mai calde. Se servesc cu sirop de artar si o lingura de iaurt cu vanilie.

3. Spirale cu scortisoara si nuci pecan
Ingrediente

6 linguri zahar, 1 lingurita si un sfert de scortisoara, 1 lingura unt nesarat, o foaie de aluat frantuzesc, coaja rasa de la o portocala, 100 g nuci pecan tocate marunt.

Mod de preparare
Se incinge cuptorul la 200 grade Celsius si se amesteca scortisoara cu zaharul. Dupa aceea se intinde aluatul, se unge usor cu untul topit si se presara din mixul de zahar si scortisoara. Se apasa putin pe aluat, se invarte pe partea cealalta si iarasi se presara zahar si scortisoara. Apoi se indoaie formand un dreptunghi.
Se amesteca nucile pecan cu coaja de portocale si se presara jumatate peste aluat. Acesta se impatureste pe jumatate pentru a rezulta un dreptunghi si se acopera cu restul de mix. La final se ruleaza foarte strans, se acopera cu o punga si se da la rece. Dupa 20 minute se feliaza, se pune intr-o tava tapetata cu hartie de pergament si se da la cuptor pentru 10 minute.

Autor:  Alina Tibichi