Site coolinaria.ro

Sarea si zaharul pot avea si un rol benefic


Sarea si zaharul pot avea si un rol benefic Intr-o dieta sanatoasa nu trebuie sa ignoram rolul pozitiv al aportului de zahar si sare si nu e nimic rau atunci cand descoperim ca ne plac dulciurile, fiind chiar lipsit de riscuri ca acestea sa fie consumate ocazional si in cantitati moderate. Efectele negative ale zaharului asupra organismului se datoreaza in primul rand faptului ca se folosesc resurse importante pentru ca zaharul sa fie procesat. Astfel pot fi create in timp dezechilibre prin epuizarea rezervelor de minerale si enzime stocate in organism. Asa pot aparea si diverse boli precum artrita, diabetul, hipoglicemia, osteoporoza, depresia.

Cel mai bune dulciuri pentru consum raman cele facute in casa, indulcite cu zaharul natural continut de fructe. Portocalele, merele, anumite legume, prunele si asa mai departe pot ajuta la prepararea unor deserturi de exceptie unde nu se foloseste zaharul rafinat (mai greu de procesat) ci se apeleaza la resursele naturale de zahar ale fructelor. De aceea, daca va plac mult dulciurile optati in primul rand pentru cele amintite mai sus si evitati produsele de patiserie nesanatoase. La fel este recomandat sa se procedeze si in cazul bauturilor dulci, evitandu-se cele din comert si optandu-se pentru cele preparate acasa din fructe si legume proaspete.

In ce priveste consumul de sare problema nu sta in eliminarea ei din dieta noastra ci in excesul de sare care poate duce la dezvoltarea unor grave afectiuni. Zilnic se recomanda nu mai mult de o lingurita rasa de sare, adica aproximativ 2,5mg/zi. Aici trebuie prevazuta si sarea din produsele preamabalate care, daca pot fi desarate bine inainte de a le prepara, vor fi adecvate pentru consum. Multi dintre noi inca nu masuram cantitatea de sare pe care o consumam in fiecare zi, dar ar fi ideal daca s-ar tine seama si de aceasta recomandare a medicilor. Sarea in sine nu e ceva rau ea continand minerale benefice organismului nostru.

Cea mai buna sare care poate fi gasita pe piata alimentara este sarea de mare care poate contine pana la 90 de minerale esentiale. Uneori sarea de mare poate contine si coloranti sau aditivi meniti sa ii dea un aspect comercial, albicios. De preferat insa este sarea de mare cu aspect rosiatic sau usor maroniu pentru ca aceasta va fi si atat de naturala pe cat o permite procesarea si ambalarea ei pentru distribuirea pe piata alimentara. Atentie insa sa va limitati tot la cele 2,5 grame pe zi chiar si in cazul sarii de mare intrucat efectele negative cauzate de excese sunt la fel de puternice fie ca vom consuma sare obisnuita fie ca vom cumpara sare de mare naturala.

Autor:  Lucia Mihailescu