Site coolinaria.ro

De ce mancam in exces?


De ce mancam in exces? Mancatul in exces este un semn, in general, al nemultumirii si al supararii. In urma unor studii mai ample cu privire la acest subiect, s-a aratat faptul ca stima de sine, indoielile, traumele si nesiguranta ne afecteaza intr-atat, incat ajungem dependenti de mancare.

Iata cele mai puternice 4 motive pentru care consumam produse alimentare in exces:
1. Nu suntem multumiti de viata pe care o ducem. Cu totii visam, spre exemplu, sa ne intalnim sufletul-pereche. Ei bine, daca acest lucru inca nu s-a intamplat ori daca tocmai am incheiat o relatie, putem cadea usor in depresie, fiind supusi frustrarilor.

2. Nu credem ca suntem in stare sa avem grija de noi. Adesea, auzim de persoane maltratate la diferite varste (copilarie, adolescenta, maturitate). Traumele la care au fost supuse sunt, in multe cazuri, intr-atat de puternice, incat declanseaza nevoia de refugiu in mancare. Aceste traume te pot afecta foarte mult si chiar te aduc in punctul in care incepi sa crezi ca nu esti in stare sa ai grija de tine.

3. Nu avem puterea sa ne impunem independenta. Cati dintre noi nu aveau voie sa manance anumite alimente in copilarie? Parintii ne impuneau acest lucru din diverse motive. Unii copii, insa, ajunsi la adolescenta sau maturitate, incearca sa se razbune consumandu-le tocmai pe acelea, dar scapa de sub control.

4. Nu suntem multumiti de noi. Atunci cand ni se da o sarcina de serviciu si nu stim cum s-o facem, avem impresia ca nu suntem buni de nimic.

Ca sa scapi de aceste probleme, trebuie sa te axezi pe atuurile tale ca persoana. NU trebuie sa renunti la ceea ce esti si sa-ti spui ca nu esti bun de nimic. Fiecare dintre noi este unic si indispensabil prin ceva. Odata ce te-ai impacat cu tina insuti, se rezolva problema alimentatiei.

Desi nu pare o problema chiar asa serioasa, dependenta de mancare se vindeca mai greu. Trebuie sa acumulezi puterea necesara sa faci fata tentatiilor din jur. Iesi in oras, mergi la cumparaturi, vizitezi pe cineva… Peste tot vezi mancare. Doar atunci cand o sa ai puterea sa te uiti la produse fara sa simti nevoia de a le manca, vei sti ca te-ai vindecat.

Autor:  Alina Tibichi