Site coolinaria.ro

Totul despre gogosi


Totul despre gogosi Gogosile sunt un desert usor de pregatit, destul de rapid si la indemana oricui. Sunt renumite atat pentru gustul delicios, cat si pentru faptul ca apar in filmele americane cu politisti.

Reteta clasica de gogosi se pregateste cu lapte batut sau iaurt. Aluatul obtinut are o textura putin mai densa decat cea a unei retete obisnuite de prajituri. Daca vrei sa aiba mai multa aroma, adauga in plus un galbenus amestecat cu lapte batut.
Acest aluat nu trebuie lasat sa creasca, deci imediat ce l-ai terminat, il poti portiona. Dupa ce le-ai dat forma, pune gogosile la prajit in ulei vegetal sau de canola (acestea au aroma neutra si nu le influenteaza gustul.

Atentie la temperatura!
Daca temperatura e prea mare, gogosile nu se vor coace, iar crusta se va arde; daca e prea mica, vor absorbi mult ulei, devenind ca un fel de burete. Pentru o culoare mai deschisa, adauga putina smantana. Gustul mai... special il obtii daca pui cacao, ciocolata topita si cafea.

Mamele noastre mai pregatesc si gogosi cu drojdie. Cele mai bune sunt cele deschise la culoare si pufoase. Secretul retetei consta intr-un aluat foarte umed. Pregateste-l de seara, apoi lasa-l peste noapte in frigider, iar a doua zi scoate-l. Cat timp servesti micul dejun, el se va incalzi si va creste.

Sa nu uitam de gogosile frantuzesti.
Se pregatesc din acelasi tip de aluat ca si eclerul. Secretul lor consta intr-un aluat usor si aerat, dar totusi suficient de ferm pentru a nu-si pierde din volum pe masura ce se raceste.
Ca sa-i intaresti structura, pune un albus in plus, iar pentru a fi mai crocant inlocuieste laptele cu apa (laptele poate influenta oul sa se intareasca mai repede cand e gatit, reducand in volum).

Alt secret al gospodinelor consta in punerea gogosilor pe o hartie de pergament bine gresata. La final, hartia se intoarce deasupra vasului cu ulei fierbinte, iar gogosile aluneca usor, dar isi pastreaza forma. In timpul prajelii, ele isi tripleaza volumul.

Gogosile se pregatesc simple sau cu branza, crema, gem etc. Pot fi servite cu glazura de ciocolata, frisca, unt, vanilie, sirop de artar (amesteca-l cu unt si zahar pudra). Sunt gustoase si cu fructe taiate marunt sau pisate cu zahar pudra, vanilie si lichior.

Autor:  Alina Tibichi