Site coolinaria.ro

Dieta optima pentru adolescente


Dieta optima pentru adolescente Din pacate adolescenta, in special in cazul fetelor, este perioada cand se neglijeaza complet orice regula alimentara din cauza unor programe de studiu incarcate, a intalnirilor dese cu prietenii, specifice varstei, precum si din cauza unor dezechilibre emotionale de asemenea prezente in aceasta perioada.

Nu e greu totusi sa adopti chiar si in aceste conditii niste obiceiuri alimentare foarte simple si usor de urmat care sa te ajute sa atingi un nivel de energie necesar la aceasta varsta, sa te mentii la o greutate optima si sa ramai protejata impotriva unor boli care pot aparea ca urmare a dezechilibrelor alimentare de tot felul.

Acum este perioada cand adolescentele cresc mai repede decat oricand, trupul cunoaste transformari spectaculoase si necesita de aceea o cantitate marisoara de calorii, aproximativ 2200 calorii pe zi, pentru a face fata acestei rate marite de crestere. Unele adolescente cred ca prin consumul de calorii te poti ingrasa, dar nu e intru totul adevarat deoarece sursele de obtinere a acestor calorii sunt dintre cele mai diverse, incluzand cereale, grasimi sanatoase si fructe si legume din abundenta.

Ce trebuie evitat la aceasta varsta sunt asa-numitele calorii "seci" obtinute din snacks-uri, mancarea de tip fast-food si produsele de patiserie. Paradoxal insa chiar acestea par a fi alimentele preferate de adolescente si doar interventia prompta a parintilor poate stopa asemenea excese alimentare complet de nedorit. Vitaminele si mineralele esentiale sunt vitale la aceasta varsta si ele nu pot fi obtinute decat daca se adopta o dieta foarte variata care sa includa un aport marit de calciu, fier, acid folic si zinc.

Calciul este necesar deoarece acum el va fi absorbit mai bine decat oricand si, de aceea trebuie procurat din surse cat mai diverse si in cantitati ceva mai mari decat mai tarziu. Lactatele, sucul natural fortificat cu calciu, soia si tofu, spanacul si alte zarzavaturi vor oferi un aport binevenit de calciu menit sa previna problemele sistemului osos, ale danturii precum si cele care privesc acitivitatea musculara si pe aceea a sistemului nervos in general.

Fierul este esential pentru un bun echilibru al sistemului circulator, iar studii recente au demonstrat importanta sa si pentru activitatea cerebrala. Problemele legate de menstruatie si proasta alimentatie pot si acestea sa fie prevenite printr-un aport marit de fier in organism. Pe langa carne fierul poate fi obtinut din peste si oua, dar si din zarzavaturi, legume si cereale. Persoanele care aleg o dieta de tip vegetarian vor avea nevoie si de suplimente vitaminoase pentru a se preveni eventuale dezechilibre cauzate de acest tip de alimentatie.

Acidul folic va fi necesar deopotriva pentru prevenirea problemelor de crestere cat si pentru a ajuta mai tarziu la o nastere usoara, fara probleme. Exista produse alimentare fortificate cu acid folic care pot fi usor procurate, cereale, paste, etc., dar se poate obtine si in mod natural din semintele de floarea-soarelui, spanac, suc de portocale, mazare si fasole. Va fi un supliment foarte necesar pe viitor, atunci cand va veti decide sa deveniti mamici si va veti dori un copil sanatos si o nastere fara probleme.

Zincul ajuta atat la mentinerea unui aspect sanatos al pielii cat si la intarirea sistemului imunitar. Este un mineral care poate fi obtinut dintr-o categorie destul de larga de alimente si nu trebuie nicicum ignorata importanta sa in mentinerea sanatatii generale la un nivel multumitor. Carnea la gratar, sau cea fripta, lactatele, cerealele fortificate, si produsele din soia, in special laptele de soia, sunt printre cele mai populare surse de zinc si e bine sa fie introduse in dieta saptamanala in forme cat mai variate.

Autor:   Lucia Mihailescu