Site coolinaria.ro

Cum invatam copiii sa manance sanatos


Cum invatam copiii sa manance sanatos In ultima perioada prinde contur din ce in ce mai mult tendinta de a manca sanatos. Multe persoane sunt in cautare de retete cu cat mai putine grasimi nocive, de produse pe cat posibil neprocesate, de alimente cu multe vitamine si minerale. Rezultatul acestui cumul consta intr-un organism sanatos.

Referitor la alimentatie, cel mai usor de educat sunt copiii. In primul rand, ei pleaca cu o stare generala mai buna decat adultii. Asadar, trebuie invatati cum sa-si mentina sanatatea. In al doilea rand, pot fi usor de format, intrucat tind sa imite comportamentul parintilor sau al celor din jur.

Iata cum este indicat sa procedezi cu copiii pentru a-i deprinde cu o alimentatie adecvata:

1. Nu interzice produsele fast-food
Una e sa limitezi consumul produselor bogate in calorii si zahar, alta e sa le interzici. Cu cat le vei spune sa nu-si cumpere asa ceva, cu atat mai mult o vor face. Lasa-i sa-si ia ce doresc, iar data viitoare cand te vor intreba daca ai ceva dulce, da-le fructe si legume. Deci trebuie sa te asiguri ca ai asa ceva in casa.

2. Indreapta-le atentia spre fructe si legume cat mai devreme cu putinta.
Astfel, vor avea gustari cat mai sanatoase.

3. Nu incerca sa-i santajezi.
Unii parinti le promit copiilor ca, daca isi termina portia de ciorba, le dau voie sa se uite putin mai mult la televizor sau le cumpara inghetata. Metoda aceasta nu e corecta, intrucat afecteaza relatia copil – parinte. Procedand astfel, nu faci decat sa-i fortezi.

4. Nu folosi mancarea drept pedeapsa.
E gresit sa trimiti copiii la culcare inainte de a servi cina. Intrucat isi dau seama ca li se va face foame in curand, vor manca orice vor avea ocazia.

5. Adapteaza regimul alimentar in functie de programul scolar.
Daca petrece putin timp la scoala, e bine sa aiba la el o gustare sub forma de legume si fructe. Cand, insa, sta mai multe ore, are nevoie de ceva mai consistent. La fel de bine trebuie sa tii cont si de masa care li se serveste la cantina unitatii (daca se procedeaza asa).

6. Mergi la cumparaturi impreuna cu copiii.
Arata-le ca preferi alimentele proaspete si sanatoase in detrimentul celor procesate. Te poti folosi de un joc. Inainte de a merge la magazin, alegeti de acasa doua culori, iar cand sunteti la fata locului, pune-i pe copii sa-ti aduca legumele si fructele care arata precum cele doua culori, pentru ca mai apoi sa le gatesti.

7. Gateste impreuna cu copiii.
Daca sunt mai mici (8-10 ani), ii poti ruga sa puna painea in cos ori sa rupa frunzele uscate din salata. Dupa varsta de 11-12 ani, roaga-i sa masoare cantitatile.

8. Limiteaza consumul de grasimi trans.

9. Nu pune mai mult zahar si sare in mancaruri si bauturi decat e necesar.

10. Descurajeaza mancatul in fata televizorului.

In caz contrar, atentia le este distrasa de ce anume vizioneaza si nu-si dau seama daca mai simt senzatia de foame. Opteaza pentru servirea mesei impreuna, pe cat posibil. E adevarat ca, cel mai probabil, la pranz, parintii sunt la serviciu, dar la cina, toata familia trebuie sa se adune in jurul mesei.

11. Incurajeaza-i sa manance incet.
Astfel, isi vor da seama mai bine cand nu le mai este foame.

12. Ai grija la meniul tau.
Daca ii spui copilului sa nu bea sucuri carbogazoase si sa nu manance nici un hot-dog, dar tu faci toate acestea, e momentul sa te schimbi. Trebuie sa devii un exemplu pentru el daca vrei sa-l motivezi sa aleaga alimentatia sanatoasa.

13. Evita produsele lactate degresate pentru copiii sub 5 ani.
La aceasta varsta, ei au nevoie de cat mai multe calorii. Numai daca ti-a recomandat doctorul, cumpara lapte fara grasimi.

14. Inlocuieste sucurile carbogazoase si indulcite cu apa simpla.

15. Incurajeaza-i sa bea mai multa apa.

Astfel, vor elimina mai usor toxinele din corp.

Gustari sanatoase pentru copii
- iaurt;
- fructe proaspete si uscate;
- morcov, telina, rosii cherry;
- cereale pentru micul dejun;
- lapte, suc de fructe;
- prajituri cu orez sau biscuiti din grau integral etc.

Autor:  Alina Tibichi