Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit cheesecake


Sfaturi pentru gatit cheesecake Ai folosit toate ingredientele din reteta, ai copt prajitura la temperatura care scria in cartea de bucate si totusi cheesecake-ul tau nu ti-a reusit. De ce? Poate pentru ca ingredientele nu erau suficient de calde, ai batut prea mult compozitia, nu ai gresat tava etc.

Iata, asadar, cateva greseli aparent mici, dar de care depinde reusita retetei tale. Pentru ca data viitoare sa le servesti musafirilor un cheesecake perfect, tine cont de mai multe sfaturi.

Ingredientele pentru cheesecake
- ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei;
- daca e prea rece crema de branza, compozitia va avea cocoloase;
- crema de branza poate fi incalzita rapid la cuptorul cu microunde, in 30-45 de secunde. Ai grija sa nu se topeasca ori sa se infierbante. Daca se intampla asa, bag-o in frigider;
- nu inlocui produsele lactate cu produse fara grasimi;
- pregatit fara faina, un cheesecake e pufos si dens;
- ouale trebuie batute la viteza medie pana devin spuma. Ele se adauga cate unul pe rand, la cea mai mica viteza (nu le bate prea mult, altfel prajitura poate sa crape).

Compozitia de cheesecake
- daca nu e trecuta vreo mentiune in reteta, bate crema de branza pana cand capata textura pufoasa, inainte de a adauga restul ingredientelor;
- daca se formeaza cocoloase, trece compozitia prin robotul de bucatarie;
- pentru un cheesecake cat mai cremos, pune in compozitie budinca;
- bate suficient de mult compozitia pentru a fi cat mai spumoasa.

Temperatura pentru cheesecake
- cheesecake se coace la temperatura mica intrucat contine oua. Pune tava in mijlocul cuptorului, iar sub gratar asaza o oala cu apa. Lichidul scade temperatura din interior, iar prajitura nu va crapa;
- foloseste un termometru special. Prajitura crapa la 70-75 grade Celsius;
- prajitura trebuie lasata deoparte, la rece, in jur de 6 ore;
- dupa ce ai adus-o de la rece, las-o sa ajunga la temperatura camerei, adica in jur de 20-30 minute.

In cuptor
- foloseste o tava cu fund detasabil;
- greseaza putin tava. Optional, o poti tapeta cu hartie de pergament;
- pune tava pe o folie de aluminiu pentru a evita scurgerea in cuptor;
- cea mai eficienta metoda de a coace cheesecake este la baie de aburi. Apa nu depaseste 100 de grade Celsius (asta inseamna ca prajitura se va coace simultan si in centru, si pe margini);
- nu deschide cuptorul in primele 30 de minute. Aerul care patrunde poate face ca prajitura sa crape;
- prajitura e gata atunci cand in mijloc e coapta, dar se clatina usor daca e putin miscata;
- daca vrei o crusta mai crocanta, bag-o pentru 10 minute in cuptor, inainte de a o umple cu crema de branza.

Racire
- lasa cheesecake-ul la racit pe gratar sau chiar in cuptor, dar cu usa aragazului inchisa, cel putin o ora. Astfel, partea din mijloc nu se va mai cufunda;
- nu atinge prajitura cand e in cuptor ori pusa la racit;
- inainte de a o baga in frigider trebuie sa fie racita complet.

Depozitare
- fundul tavii poate fi dat la o parte numai dupa ce prajitura s-a intarit in frigider;
- inainte de a fi bagata in punga, la congelator, prajitura trebuie tinuta 4 ore in frigider;
- in congelator rezista pana la doua luni, iar in frigider maximum patru zile;
- ca sa se dezghete, cheesecake-ul trebuie lasat in frigider peste noapte.

Decorarea se face cu 1-3 ore inainte de servire.

Autor:  Alina Tibichi