Site coolinaria.ro

Mancaruri bogate in potasiu


Mancaruri bogate in potasiu Potasiul este un mineral cu rol important in depozitarea carbohidratilor pentru utilizarea lor de catre sistemul muscular.
In plus, reduce hipertensiunea, diminueaza riscul formarii pietrelor la rinichi si are grija de sistemul nostru osos pe masura ce inaintam in varsta.
Ba mai mult, potasiul neutralizeaza pierderea calciului prin urina din cauza regimului alimentar bogat in sare.

Din organism lipseste destul de mult potasiu atunci cand, din diverse motive, pierdem foarte multa apa.
Simptome cauzate de lipsa de potasiu: probleme cu inima, slabiciune musculara, confuzie, nervozitate, diaree cronica, exercitii intense si regulate, extenuare, administrarea anumitor diuretice etc.

Potasiul este important in tratamentele pentru: cataracta, diabet, ateroscleroza, osteoporoza, hepatita, hipertensiune, deshidratare etc.

Doctorii ne recomanda un regim alimentar echilibrat, cu multe fructe si legume, dar si cu alimente care contin potasiu. Despre acestea se stie, in general, ca sunt sarace in calorii si grasimi.

Alimente bogate in potasiu:
- 85 gr carne de vita gatita = 224 mg potasiu;
- somon. 85 gr de somon gatit sau fiert = 319 mg potasiu;
- o banana mica = 594 mg potasiu;
- papaya;
- portocale;
- pepene rosu;

- stafide, prune, alte fructe uscate. Stafidele pot fi mancate simple, cu iaurt sau puse in salate;
- nuci si seminte;
- produse lactate (lapte, branzaetc.). 230 g iaurt cu putine grasimi = 579 mg potasiu;
- 230 g spanac (gatit, nu crud) = 839 mg potasiu;
- ciuperci shiitake;
- rosii si produse din rosii (suc, supa, sos). 240 ml sos sau suc de rosii = 909 mg potasiu;

- cartofi. Un cartof copt, cu tot cu coaja, are in jur de 1.081 mg potasiu. Il poti manca cu pui la gratar, la cina;
- legume (mazare, soia, linte etc.);
- broccoli;
- varza de Bruxelles;
- dovlecel si alte legume galbene;

- morcovi. 240 ml suc de morcovi = 689 mg potasiu. Il poti bea la gustarea de dupa amiaza sau il adaugi in salata pentru pranz;
- fenicul;
- vinete;
- gogosari;
- telina;
- salata verde;

- conopida;
- sparanghel;
- varza;
- porumb;
- radacina de ghimbir;
- cereale si produse din cereale (paine din grau integral, orez brun, faina de ovaz etc.).

Doza zilnica recomandata de potasiu pentru...
- bebelusi (0-6 ani) – 400 mg;
- persoane cu varsta 1-3 ani – 3,5 g;
- persoane cu varsta 14-18 ani – 4,5 g;
- persoane cu varsta 31-50 ani – 4,7 g.

Autor:  Alina Tibichi