Site coolinaria.ro

Bucataria destinatiilor romantice


Bucataria destinatiilor romantice Se apropie cu pasi repezi 14 februarie, cand indragostitii din toata lumea isi declara iubirea si multumesc persoanelor de alaturi pentru momentele frumoase de pana acum si pentru cele care vor urma.
Unii cumpara tot felul de cadouri, fac dedicatii, iar altii prefera surprize gastronomice. Daca optezi pentru ultima varianta, te poti inspira din cele mai romantice destinatii europene: Venetia, Paris si Praga.

Venetia
Ca mai toate bucatariile, si cea venetiana este influentata de asezarea geografica, astfel ca exista partea continentala, partea de coasta si cea muntoasa.

Daca in prima predomina, in general, pastele (bigoli, ravioli, fettuccine si gnocchi), carnea la gratar cu cartofi sau legume si risotto (orez cu ciuperci, legume, dovlecei, ridiche, fructe de mare, carne de porc), in zona de coasta se intalnesc mancarurile cu fructe de mare, iar la munte carne de porc cu polenta, branza sau ciuperci.

Nelipsita din nici o zona este polenta (mamaliga).
In plus, in mai toate bucatariile se gasesc: ulei de floarea-soarelui, ulei de masline, unt si otet.

Alte mancaruri si bauturi specifice Venetiei
- paste bigoli cu ansoa si sos de ceapa;
- sardine prajite cu ceapa, stafide si seminte de cedru, otet si condimente;
- supa de fasole cu taitei;
- creveti prajiti si serviti cu polenta alba etc.
- sprit;
- foccacia;
- tiramisu;
- vin Prosecco.

Paris
Despre bucataria pariziana se spune ca este sofisticata si renumita pentru branza, vin si produsele de panificatie. Daca esti in trecere prin tara lui Napoleon, nu rata celebrele localuri boulangerie, brutarii unde poti gasi si celebrul croissant pufos.

Cat despre branza, aceasta face parte din absolut toate mesele zilei. Se spune ca sunt mai mult de 400 de feluri de branza frantuzeasca. Unele dintre cele mai renumite sunt Chevre, pregatita din lapte de capra, Camembert si Brie.

Conform legislatiei frantuzesti, doar vinurile spumoase de foarte buna calitate pot fi incluse in categoria sampanie.

Dupa o masa consistenta, la desert puteti comanda: ecler, tarte cu fructe, madeleine, mille-feuilles si, sa nu uitam, ciocolata.

Daca treci prin Paris, merita sa incerci macar unul din restaurante renumite, cum ar fi Laperouse, Le Jules Verne (situat chiar in Turnul Eiffel, ofera o panorama superba), L’Ambroisie si Pierre Gagnaire (aici poti servi piure din sfecla alba cu hrean si inghetata de morcovi).

Praga
Chiar daca a imprumutat din bucataria nemteasca si din cea ungureasca, Cehia are propriile retete, dar se stie ca intotdeauna vei gasi in meniuri carne de porc (se serveste asezonata, afumata sau prajita, ca snitelul), galuste si varza (fiarta in sos).
Pregatirea celor trei difera, evident, in functie de zona si de bucatari. Iar, daca in Paris ai la dispozitie o gama variata de vinuri, in Praga trebuie sa incerci neaparat berea.

Alte mancaruri renumite din bucataria ceha
- uzeniny (carne marinata in condimente);
- roasten (carne de vita fripta);
- cmunda (clatite cu cartofi, varza rosie fiarta si carne de porc afumata si condimentata).

Despre sosurile din bucataria ceha se spune ca sunt greoaie, cremoase, fara o aroma aparte, dar daca sunt servite alaturi de varza sau carne condimentata, pot fi absolut delicioase.

Daca ajungi la Praga cu persoana iubita, atunci trebuie neaparat sa luati cina in restaurantul Coda, care asigura o vedere panoramica a orasului. Vara, in schimb, puteti manca pe terasa restaurantului Celeste, amplasata chiar pe acoperisul cladirii.

O seara de neuitat va garanteaza Buddha Bar Restaurant. Muzica exotica, mancarea cu specific asiatic si decorul interior sunt cu adevarat extraordinare.
Cine isi permite financiar, poate sa se rasfete cu o masa in Palffy Palace Restaurant. Serviciile personalului, mancarurile fine si vinurile de foarte buna calitate sunt ireprosabile.

Autor:  Alina Tibichi