Site coolinaria.ro

12 greseli pe care le facem la dieta


12 greseli pe care le facem la dieta In general, dupa sarbatorile de iarna, multe persoane urmeaza o cura de slabire. Dorinta de a arata mai bine si de a imbraca haine cu cateva numere mai mici este, uneori, atat de puternica, incat efectiv nu observam anumite greseli. Iar cand afara deja este primavara, dar noi inca ne chinuim cu kilogramele nedorite, apare frustrarea. Iata cateva dintre cele mai comune greseli atunci cand suntem la dieta.

1. Te intorci la vechiul regim alimentar
Ai incheiat dieta, ai observat ca ai slabit cat ai dorit, deci ti-ai atins scopul, iar acum revii la vechile obiceiuri alimentare. Gresit! Acela este, de fapt, momentul in care incepi sa acumulezi mai multe kilograme decat ai dat jos.

2. Bei prea putina apa
Organismul are nevoie de lichid pentru a fi hidratat, pentru a elimina toxinele si pentru a arde calorii. Potrivit unor oameni de stiinta, adultii care beau zilnic 8 pahare de apa ard mai multe calorii decat cei care nu se hidrateaza suficient.

3. Sari peste mese
Ai impresia ca, astfel, mananci mai putine calorii. De fapt, nu faci decat sa te infometezi, astfel ca la pranz vei cam exagera cu masa. Micul dejun nu trebuie sarit, intrucat are fibre si proteine care iti dau energie cateva ore.
Chiar si daca te grabesti, tot trebuie sa mananci ceva la micul dejun. Gandeste-te ca la ora 10.00 a.m. e foarte posibil ca tu sa nu fi mancat de 12-14 ore. Corpul are nevoie de energie!
La fel de bine se poate intampla sa sari peste cina, drept “pedeapsa” ca ai mancat ceva de la fast-food. Iarasi gresesti, intrucat acest lucru nu compenseaza cu nimic. Nu faci decat sa te infometezi si sa te supui si mai mult tentatiilor din frigider.

4. Mananci rar
Nutritionistii ne sfatuiesc sa mancam odata la 4 ore, pentru ca atunci apare senzatia de foame. In contrar, dupa 5-6 ore fara nici un aliment, exista tendinta de a exagera cu mancarea.

5. Renunti la produsele lactate
Se stie ca acestea sunt bogate in calciu. Unii cercetatori afirma ca organismul arde mai multe calorii cand are suficient calciu si produce mai multe grasimi cand acesta ii lipseste. Alege produse cu mai putine grasimi ca sa nu exagerezi, totusi.

6. Mananci produse cu putine grasimi
Daca eviti alimentele cu multe grasimi, nu inseamna ca nu mai consumi multe calorii. Dimpotriva, au asa ceva din belsug pentru a suplini intrucatva lipsa grasimilor.
Mananca, in schimb, multe leguminoase. Acestea au putine calorii. Pregateste o salata din morcovi, telina, salata verde, rosii, castraveti si branza cu putine grasimi.

7. Consumi prea multe calorii
Atunci cand numeri caloriile, uiti adesea de bauturi. Da, si acestea au calorii, unele chiar mai mult de 500. Sucul de fructe sau cel carbogazos sunt periculoase pentru silueta daca le consumi in cantitati mari.
In plus, nu e bine sa bei suc sau alcool pe stomacul gol. Chiar si alcoolul contine calorii. Iar daca ai in fata si un suc, si o portie de mancare, nu vei face decat sa-ti maresti cantitatea de calorii consumate, intrucat organismul nu-ti spune cand sa te opresti. El nu percepe lichidul drept aliment.

8. Nu iei nici o gustare
Specialistii au concluzionat ca persoanele care iau 2-3 gustari zilnic isi tin mai usor foamea si greutatea sub control. Incearca niste nuci, pentru ca au o multime de proteine, sau fructe, iaurt cu putine grasimi, branza etc. Ai grija, insa, sa nu depasesti 3 grame de fibre, 8 grame de proteine si 250 calorii.

9. Cumperi fast-food
Dupa o zi de munca, parca nu ai nici un chef sa faci cumparaturi, iar apoi sa gatesti. Solutia aparenta ar fi sa comanzi mancare la un drive-through. Potrivit unui studiu insa, persoanele care au mancat de la fast-food de mai mult de doua ori pe saptamana, s-au ingrasat mai mult decat cele care au comandat o data pe saptamana sau mai putin. Iar daca tot mergi la un fast-food, cumpara produsele cu cel mai scazut continut de calorii.

10. Nu faci exercitii fizice
Cu cat esti mai activ, cu atat poti manca mai multe produse pe care ti le doresti, si totusi sa si slabesti. Incearca tenis, inot, ciclism. Toate acestea te ajuta sa arzi mai multe calorii decat o simpla plimbare.

11. Te cantaresti zilnic sau refuzi total sa vezi ce greutate ai
Roadele eforturilor tale se vad in timp, asadar e destul de frustrant sa te urci pe cantar zi de zi si sa observi ca nu ai inaintat. Totusi, o data pe saptamana e necesar sa-ti monitorizezi greutatea. Pana la urma, trebuie sa-ti asumi cifrele pe care ti le arata aparatul.

12. Iti propui obiective nerealiste
Daca vrei sa slabesti in doar o saptamana pana la 9 kg, mai mult ca sigur nu vei reusi.

Autor:  Alina Tibichi