Site coolinaria.ro

Mustarul - bun pentru sanatate


Mustarul - bun pentru sanatate De sute de ani, mustarul este folosit atat pentru gustul deosebit, cat si pentru proprietatile medicinale. Nu lipseste aproape din nici o locuinta. Daca noi il includem in meniu cel mai adesea, bunicii nostri il utilizau drept tratament. Iata cateva informatii despre proprietatile medicinale ale unuia dintre cele mai raspandite condimente.

Mustarul e o sursa buna de: potasiu, magneziu, seleniu, acizi grasi omega-3, calciu, fier, zinc, mangan, proteine, fibre dietetice, niacina, sulfura (folosita in tratamentul afectiunilor pielii) etc.

O lingura de seminte de mustar alb contine: 16.9 mg calciu, 87.1 mg acizi grasi omega-3, 84.2 mg acizi grasi omega-6, 27.3 mg fosfor, 22.2 mg potasiu, 9.7 mg magneziu.

Beneficiile mustarului pentru sanatate
- proprietati antiinflamatorii. E bogat in antioxidanti si eficient pentru tratarea luxatiilor si a intinderilor musculare. De asemenea, reduce durerea cauzata de reumatism prin bai locale sau generale;
- proprietati antiseptice (reduce migrenele) si antifungice;
- efecte anti-canceroase, laxative si afrodisiace;
- stimuleaza metabolismul, implicit imbunatateste functionarea sistemului digestiv;
- trateaza anxietatea, depresia, disfunctiile sexuale etc.
- stimuleaza pofta de mancare. Cu un sfert de ora inainte de masa se bea un mix din apa calda si faina de mustar;
- trateaza intoxicatiile. Pe stomacul gol se bea un pahar de apa amestecat cu o lingura de faina de mustar negru. Mixul provoaca voma, astfel ajutand la eliminarea substantelor toxice;
- amelioreaza simptomele menopauzei;
- previne caderea parului.

Pentru sistemul cardiovascular
- mustarul si uleiul de mustar reduc hipertensiunea;
- in combinatia cu apa calda, stimuleaza circulatia sangelui;
- previne ateroscleroza.

Pentru sistemul respirator
- poate fi folosit drept compresa pentru deblocarea cailor respiratorii si a plamanilor;
- trateaza astmul, bronsita si pneumonia prin aplicarea unei comprese cu faina de mustar negru timp de 20 de minute. Locul respectiv, adica pieptul, se acopera cu un material cald dupa aceea;
- trateaza raceala si gripa.

Cataplasma cu mustar se pregateste din 100 g de faina de mustar si apa calda, la 25-30 grade Celsius.
Pentru bai locale sau generale: se pune 25-30 g de faina de mustar intr-un saculet, iar apoi in apa, la 25-30 grade Celsius. Nici baia locala, nici generala nu trebuie sa depaseasca 20-30 de minute. Acestea se fac pentru tratarea reumatismului, a articulatiilor inflamate si a racelilor.

Autor:  Alina Tibichi