Site coolinaria.ro

5 deserturi simple fara gluten


5 deserturi simple fara gluten O afectiune, indiferent de gravitate, ne schimba regimul alimentar. Spre exemplu, persoanele cu insuficienta la gluten nu au voie sa consume cereale (glutenul este o proteina care se gaseste in majoritatea produselor pe baza de cereale).
Din fericire, exista alternativa. Pentru cel mai asteptat moment al mesei, si anume desertul, noi iti propunem 5 deserturi simple, fara gluten, dar delicioase.

1. Pere in vin
Ingrediente

4 pere mici curatate, o jumatate de sticla de vin rosu, 1 lamaie, un bat de scortisoara, 5 cuisoare, 150 g zahar, 1 portocala impartita in patru, jumatate de pastaie de vanilie sau 1/4 lingurita esenta de vanilie.

Mod de preparare
Amesteca sucul de lamaie si portocale cu vinul, zaharul, vanilia, cuisoarele, batul de scortisoara si un sfert de portocala stoarsa.
Adauga apoi perele si pune la fiert, acoperind vasul cu un capac.
Cand incepe sa dea in clocot, redu intensitatea flacarii si ia capacul.
Din cand in cand, intoarce perele pe partea cealalta.
Dupa aproximativ 25 de minute, scoate-le cu ajutorul unei linguri cu gaurele si pune-le in farfurii.
Elimina din compozitie condimentele si sfertul de portocala si pune-o inapoi la fiert, la foc redus.
Cam dupa un sfert de ora se ingroasa, transformandu-se in sirop.
Atunci ia-l de pe foc, toarna peste pere si serveste.

2. Mere coapte cu nuci si stafide
Ingrediente

4 mere mari, 56 g nuci taiate marunt, 150 g stafide aurii, 2 linguri unt nesarat (taiat cubulete), 180 ml sirop de artar, inghetata (optional).

Mod de preparare
Incinge cuptorul la 200 grade Celsius.
Cu ajutorul unui cutit de cojit, curata merele si feliaza-le, pune-le intr-o tigaie antiaderenta si stropeste-le cu sirop.
Imparte stafidele si nucile peste mere, apoi pune untul.
Da la cuptor pentru 40-50 de minute.
Daca folosesti o tava de copt, pune lichidul intr-o tigaie, sa fiarba 2-3 minute, la foc potrivit, apoi toarna-l peste merele calde si serveste cu inghetata.

3. Desert cu mango si cocos
Ingrediente

2 fructe mango curatate, cca. 100 g crema de nuca de cocos, ulei de canola, 1 lingurita suc de lime proaspat, 3 albusuri, 70 g zahar, 235 g smantana.

Mod de preparare
Greseaza cu ulei o forma de sarlota sau tapeteaza cu folie alimentara o tava cu fund detasabil.
Mixeaza mango cu sucul de lime intr-un robot de bucatarie.
Piureul obtinut trebuie impartit uniform pe fundul tavii pregatite.
Intr-un bol mare, folosind un mixer electric, bate smantana si crema de nuca de cocos bine, apoi baga in frigider.
In alt bol, bate spuma albusurile cu zaharul, dupa care incorporeaza-le in crema batuta si omogenizeaza.
Pune apoi compozitia rezultata peste piureul de mango, acopera si lasa in frigider peste noapte.

4. Ananas caramelizat cu sorbet
Ingrediente

jumatate de ananas curatat si taiat in 8, 450 g sorbet de cocos, 2 linguri de unt nesarat, 55 g zahar brun.

Mod de preparare
Topeste untul la temperatura medie.
Pune apoi zaharul, iar dupa un minut, amestecand foarte putin (untul si zaharul nu se vor omogeniza), adauga ananasul.
Fructul e caramelizat in momentul in care s-a inmuiat, iar sosul a devenit pufos (4-5 minute pe fiecare parte).
Stropeste ananasul cu sosul obtinut si serveste-l cu sorbet de cocos.

5. Budinca de pere cu vanilie
Ingrediente

Pentru budinca: 70 g zahar, 1/4 lingurita sare, 4 oua, 2 linguri unt nesarat si topit, o lingurita jumatate de vanilie, 30 g amidon de porumb fara gluten, 600 ml lapte integral.
Pentru perele sotate: 2 pere, 2 linguri unt nesarat, 2 linguri zahar, pudra de scortisoara.

Mod de preparare
Budinca
Amesteca amidonul cu sarea si un sfert din zahar, apoi adauga ouale si laptele integral.
Lasa compozitia sa fiarba la foc mic, amestecand constant.
Dupa un minut ia de pe foc si pune in compozitil untul topit si vanilia.
Pune totul intr-un vas de metal, acopera cu hartie ceruita si da-l la rece pentru o ora.
Pere sotate
Curata, feliaza fin perele si soteaza-le in unt topit, in jur de 3 minute.
Adauga 2 linguri de zahar si amesteca in mod constant pana se ingalbeneste, adica vreo 3 minute.
La final, umple cupele cu budinca, pune peste ea perele si presara scortisoara.

Autor:  Alina Tibichi