Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit cu sampanie


Sfaturi pentru gatit cu sampanie Ti-a mai ramas sampanie de la Sf. Valentin sau de la masa organizata in familie? Ei bine, atat timp cat inca nu a trecut o saptamana de cand ai desigilat sticla, poti folosi sampania pentru a gati. In mare parte, e cam la fel ca atunci cand prepari mancare cu vin.

Chiar daca, in majoritatea cazurilor, o asociem cu noaptea de Revelion, sampania poate fi folosita cu succes in bucatarie, pentru a gati multe retete, de la salate la desert. Bineinteles, poate fi servita si ca bautura, insotind diverse mancaruri delicioase.

Iata cateva trucuri pentru gatit cu sampanie:
- nu iti trebuie cine stie ce bautura scumpa. Chiar si sampania pregatita in casa este buna pentru prepararea mancarurilor;
- nu este nevoie sa aiba bule;
- o poti pune in mancare atat la inceput, cat si la final;

- majoritatea tipurilor de sampanie contin alcool, dar acesta se evapora in timpul gatirii;
- nu pregati mancare cu sampanie mai veche de o saptamana. Las-o sa se transforme in otet. In caz contrar, preparatele vor avea gust taios;
- da o savoare delicata mancarurilor;

- scoate in evidenta aroma ingredientelor, mai ales daca e vorba de carne de pui, de porc, peste, crustacee si citrice;
- otetul obtinut din sampanie este perfect pentru dressing-urile salatelor, amestecat cu ierburi si ulei de masline pentru a marina carnea de pui, cu rosii si in sos olandez.

Pentru a te bucura de aroma ei asa cum se cuvine, sampania trebuie depozitata, pe verticala, in frigider.

Retete cu sampanie
Incearca si tu:
- sunca glazurata in sampanie
- ceapa si morcovi cu sampanie
- supa de legume cu sampanie
- ciuperci in sampanie (in special trufe)
- risotto cu parmezan si sampanie
- jeleu de sampanie.

Cum se desface sampania
Ca sa nu provoci vreun dezastru atunci cand desfaci o sticla de sampanie, mai intai inlatura foita de metal din jurul dopului, apoi sarma, tinand degetul pe el, ca sa nu sara mai repede decat ai vrea din cauza presiunii.
Acopera dopul cu un servet si tine sticla mai la departare de corp pentru a nu te rani. Misca usor pluta inainte si inapoi pana cand incepe sa se auda un zgomot.

Autor:  Alina Tibichi